SON DAKİKA

DARICA HALK KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ (Akçaabat)

GELECEĞİMİZ İÇİN SANDIK BAŞINA | Geleceğimize sahip çıkmak hayati önem taşıyor.

Bu haber 14 Mayıs 2023 - 7:37 'de eklendi ve 25 views kez görüntülendi.
GELECEĞİMİZ İÇİN SANDIK BAŞINA | Geleceğimize sahip çıkmak hayati önem taşıyor.

GELECEĞİMİZ İÇİN SANDIK BAŞINA | Geleceğimize sahip çıkmak hayati önem taşıyor.

.

Tüm Türkiye olarak, bugün tarihinin en kritik seçimlerine ekonomiden sağlığa, eğitimden sosyal yaşama her alanda krizlerin yaşandığı bir tablo altında gidiyoruz.

Geleceğimiz için sandığa gitmek, sandıklara sahip çıkmak, geleceğimize sahip çıkmak olarak hayati önem taşıyor.

Türkiye bugün tarihinin en kritik seçimini yapacak. Halk ekonomiden sağlığa, bürokrasiden yargıya, sosyal yaşamdan eğitim sistemine her alanda yaşanan krizlerin ortaya çıktığı bir tablo altında sandığa gidecek. Bugünkü seçim adaylar veya partiler arası tercihten de öte bir referandum niteliği taşıyor.

64 milyon 191 bin 285 seçmen bulunan Türkiye’de bu kara tabloyu değiştirmek için sandığa giderek oy kullanmak hayati bir öneme sahip. Tüm siyasi partiler, dernekler ve demokratik kitle örgütleri oy kullanma çağrısında bulunurken sandıkların güvenliği için de herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.

Seçimlere giderken karşımıza çıkan tabloyu hatırlatalım:

>> Ekonomide büyük krizler yaşandı. Dolar 19,70’lere kadar yükselirken enflasyon rekor üstüne rekorlar kırdı. DİSK-AR’ın raporuna göre ülkede 8 milyon 308 bin kişi işsiz. Geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 21,8 olduğu ülkede 8 milyondan fazla aile yardıma muhtaç halde.

Ayrıca ailesi tarafından en temel ihtiyaçları dahi karşılanamayan çocuk sayısı 157.248’e yükseldi. İnsanlar en temel ihtiyaç maddelerini karşılamakta dahi zorlandı, kuru soğanın kilosu 30 TL’yi aştı.

>> Ülkenin dört bir yanını tarikatlar sardı. Ensar Vakfı’nda 45 çocuk istismara maruz bırakıldı, Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Enes Kara, bıraktığı yazılı ve video mesajının ardından intihar etti.

Hiranur Vakfı’nda 6 yaşında bir çocuğun evlendirildiği ortaya çıktı. Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar cemaatine ait öğrenci yurdunda 29 Kasım 2016’da çıkan yangında 11’i öğrenci 12 kişi yaşamını yitirdi.

>> 2002-2022 yılları arasında en az 7.186 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 2013’ten günümüze en az 1184 kadın iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

KADES verilerine göre saatte ortalama 9 kadın yardım çağrısında bulundu. İstanbul Sözleşmesi feshedilirken 6284 sayılı Kanun da hedef tahtasına konuldu. 2022’de 334 kadın erkekler tarafından katledildi. 245 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Son 5 yılda işlenen kadın cinayeti sayısı ise tam 2.050 oldu.

>> Anayasa Mahkemesi son beş yılda tam 56.476 hak ihlali kararı aldı. Bunun 35.433’ü geçen yıl alındı. AB’nin 2022 Türkiye raporunda ise demokrasi ve insan haklarında daha da geriye gidildiği ifade edildi.

>> Pek çok bölgede yaşanan maden facialarında binlerce işçi yaşamını yitirdi. Yalnızca Soma’daki büyük felakette 301 işçi hayatını kaybetti. Soma’daki madenci katliamından sonra açılan davadaki gelişmeler, yargıya müdahalenin örneklerinden biri oldu.

Mahkeme başkanı tayin edildi. Her işçinin canı 8 güne sığdırıldı. Soma’da madenciyi tekmeleyen, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın eski Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel, geçen yıl Frankfurt Başkonsolosluğu’na Ticari Ataşe olarak atandı.

>> Dış politika iflas etti. Suriye’de yıllar süren savaş milyonlarca mültecinin Türkiye’ye gelmesine yol açtı. Mısır, BAE, Suriye, Suudi Arabistan ile bozulan ilişkileri toparlanmaya çalışıldı. Bütün komşularla ilişkiler bozuldu. Doğu Akdeniz’de kriz üstüne krizler yaşandı.

>> Rusya ve ABD arasında kurulmaya çalışılan denge siyaseti de çöktü. Kuzey Irak ve Suriye’ye yönelik operasyonlarda onlarca asker yaşamını yitirdi.

>> Sağlık alanında büyük çöküş yaşandı. Şehir hastaneleri sistemi felç etti. Özelleştirmelere hız verildi, hastaneler birer holdinge dönüştürüldü.

>> Kızılay, AFAD gibi kurumların içi boşaltıldı. Kızılay’da yüzlerce skandal yaşandı. Depremde halk çadır beklerken Kızılay’ın çadırları AHBAP derneğine parayla sattığı ortaya çıktı. Onlarca skandala imza atan Kızılay Başkanı Kerem Kınık tepkiler üzerine ancak önceki gün istifa etti.

>> 11 ili vuran Maraş merkezli depremlerde 50.000’den fazla yurttaşımız yaşamını yitirdi. On binlercesi yaralanırken kentler yerle bir oldu. Havaalanı ve yolların çökmesi nedeniyle bölgeye yardım ulaştırılamadı. İzmir ve Elazığ depremlerinde de onlarca yurttaşımız hayatını kaybetti.

>> Sadece depremler değil tüm afetler felakete dönüştürüldü. 28 Temmuz 2021’de Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye’nin birçok şehrine yayılan orman yangınları yaşandı. Omanlar yanarken yangın söndürme uçakları ise havalanmadı. Yangınlara müdahale gecikirken yangın söndürme uçaklarının hurda denilerek THK’nin ambarlarında çürüdüğü ortaya çıktı. Aynı dönemde Batı Karadeniz’de oluşan selde onlarca insan önlemsizlikler nedeniyle hayatını kaybetti.

>> Mafya, siyaset ve ticaret ilişkileri ortalığa saçıldı. Türkiye, uluslararası suçluların barındığı bir merkeze dönüştü. Kara para, uyuşturucu, offshore, mafya, rant, kirli ticaret ağlarına göz yumuldu. Uluslararası raporlara göre ülke uyuşturucu kaçakçılığının geçiş noktası haline geldi.

>> Eğitimde de büyük çöküş yaşandı. Akademisyenlerin özgür çalışma ortamı ellerinden alındı. Mobbing sıradan bir hal aldı. Üniversitelerde kontenjanlar boş kalmaya başlayınca baraj tamamen kaldırıldı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılarak öğretmenler ayrıştırıldı. Eğitim sistemi tamamen yap-boz haline getirildi. Bir gecede sınav sistemleri, eğitim müfredatları değiştirildi. Eşitlik ortadan kaldırıldı.

>> Pandemi döneminde ölü sayısı uzun süre saklandı. TÜİK verilerine göre Mart 2020’den 2021 sonuna kadar gerçekleşen tüm ölümler, salgın öncesi üç yılın ortalamasıyla karşılaştırılmasıyla elde edildi. Fazladan 217.000 ölüm yaşandı. Uzaktan eğitim nedeniyle okullar açılamadı. Pandeminin bir diğer yıkıcı etkisi ise ekonomide yaşandı. 125 bin esnaf iflas bayrağı çekti.

>> İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre yılın ilk dört ayında 585 emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, 21 yılda bu sayının 31.131 olduğu belirtildi. Emekçilerin grev hakkı fiilen ortadan kaldırıldı.

>> Adalet sistemi çöktü. 2016 yılında cumhurbaşkanına hakareti de içeren TCK 299-301 maddeleri uyarınca 7.600 kişiye dava açıldı. Bu davaların 53’ü ise 12-14 yaş arasındaki çocuklara açıldı. Yine ifade özgürlüğü önünde en büyük engellerden olan TCK’nin 216’ncı maddesinden açılan soruşturmalarda da devasa artış yaşandı. AİHM ve AYM’nin verdiği kararlar dahi uygulanmadı. Türkiye’de en çok şikayet edilen konuların başında adaletsizlik geldi.BirGün

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA