2:43 pm - TRABZON’DA OTOMOBİL KAZASI! Baba ve oğlu yaralandı…
2:41 pm - VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
2:22 pm - AİLE HEKİMLERİ YENİ YÖNETMELİĞE KARŞI İŞ BIRAKTI | Sağlık Hizmetleri ücretli olma yolunda…
10:38 am - TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ: Çok ciddi halk sağlığı sorunuyla karşı karşıyayız
8:22 am - SEBZE MEYVE FİYATLARI KATLANDI: Yurttaşın tabağında porsiyon küçülüyor
10:17 pm - BENZİN FİYATLARINA 74 KURUŞ ZAM
3:20 pm - “GEÇİNEMİYORUZ” DİYEN EMEKÇİLER ANKARA’DA YÜRÜDÜ: “Bu saltanat bitecek”
1:11 pm - KESK’İN ORGANİZE ETTİĞİ ‘GEÇİNEMİYORUZ’ MİTİNGİ: Binlerce yurttaş Ankara’da
5:16 pm - BİRLEŞİK KAMU-İŞ KASIM AYI VERİLERİNİ AÇIKLADI: Açlık sınırı 22.565 lira oldu
Yapılan son araştırmalara göre şekerli gıdaların muadili olarak satışa sunulan diyet içeceklerin daha sağlıklı olmadıkları ortaya çıktı.
Diyet yapmak veya şeker tüketimini diyet ürünlerle azaltmayı düşünenlere kötü haber. Araştırmalar, şekerle tatlandırılmış veya yapay olarak tatlandırılmış içecek tüketenlerin genç yaşta ölme ihtimallerinin daha yüksek olduğunu buldu.
14 çalışmada 1,2 milyon yetişkinin verileri analiz edildi ve bazı katılımcılar 20 yıldan fazla takip edildi. Bu süre zarfında 137.310 ölüm oldu. Geriye kalanlarda da günde tüketilen her ilave 250 ml tatlandırılmış içeceğin ölüm risklerini artırdığı görüldü.
ÖLÜM RİSKİ DAHA FAZLA
Şekerle tatlandırılmış içecekler tüketmek, herhangi bir nedenden ötürü ölme riskine göre %5, kalp hastalığından ölme riskine göre %13 fazla. Yapay olarak tatlandırılmış içecekler tüketmek ise, herhangi bir nedenden ötürü ölme riskine göre %4, kalp hastalığından ölme riskine göre ise %7 fazla.
Çin’deki Zhengzhou Üniversitesi’nde yapılan çalışmanın başyazarı Dr. Hongyi Li, Journal of Public Health’e şunları söyledi: “Hem yapay olarak tatlandırılmış içeceklerin hem de şekerle tatlandırılmış içeceklerin yüksek tüketimi, kardiyovasküler hastalık riskiyle de ilişkili. Bu bilgi, şekerli içecek alımını azaltarak küresel hastalık yükünü azaltmak için bir fikir verebilir.”
BİRLEŞİK KRALLIK’TA ÖNLEMLER ALINDI
Birleşik Krallık Hükümeti, tüketimi azaltmak ve ülkenin sağlığını iyileştirmek amacıyla Nisan 2018’de içeceklere şeker vergisi getirdi. 100 ml’de 5 gr’dan fazla şeker içeren alkolsüz içecek üreticilerinin Hazine’ye litre başına 205 liralık bir vergi ödemesi gerekiyor.
Uygulamadan sonra ertesi yıl %10 daha az şekerli içecek tüketilirken, bu içeceklerin satışları genel olarak değişmedi. Uzmanlar, alışveriş yapanların vergiyi ödemekten kaçınmak için alternatif, düşük şekerli içeceklere geçtiklerini veya üreticilerin tarifleri yeniden düzenlediklerini söylüyor.