3:41 pm - DÜĞÜNÜMÜZ VAR
3:40 pm - DÜĞÜNÜMÜZ VAR
3:34 pm - FINDIKTA KOKARCA KABUSU! Zararın boyutu korkutan seviyeye ulaştı
9:21 am - METEOROLOJİDEN TRABZON İÇİN KRİTİK UYARI! Sarı alarm verildi
10:21 pm - REZERVİ ERİTEN ONLAR BORCU ÖDEYEN BİZİZ
10:16 pm - ÜRETİCİLERİN SORUNLARINA DİKKAT ÇEKTİLER: “Çiftçiler söylem değil, eylem bekliyor”
10:05 pm - ÇİFTÇİYE MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ KALDIRILDI, YERİNE ‘TEMEL DESTEK’ GELDİ
9:46 pm - ÇOCUK İŞÇİLİK SANAYİLERE YAYILIYOR: 1 yılda 66 çocuk çalışırken hayatını kaybetti
9:58 pm - ÜCRETSİZ YEMEK YOK, Pahalı simit var!
Asgari ücrete açlık sınırı altında zam yapılırken fark daha da açıldı. Türk-İş’e göre açlık sınırı temmuz ayında asgari ücretin 1340 lira üzerine çıktı. Asgari ücret zamma rağmen önceki yıla göre yüzde 14 küçüldü.
Asgari ücret zammı yaraya merhem olmadı. Temmuz ayında 5500 liraya yükseltilen asgari ücret henüz çalışanların eline geçmeden eridi. Türk-İş’in temmuz ayı raporuna göre açlık sınırı, asgari ücretle arasındaki farkı daha da açarak 6840 liraya yükseldi. Asgari ücretli açlık sınırının 1340 lira altında.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temmuz ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporunu yayımladı. Buna göre temmuz ayında açlık sınırı 6840 liraya yükseldi. Mutfak enflasyonu ise yıllık yüzde 128 oldu. Yoksulluk sınırı ise 22 bin 280 lira.
BESLENMEK BİLE ZOR
Raporda şu ifadelere yer verildi: “Gelir artışları gıda fiyatlarındaki artışın çok altında kalan yoksul vatandaşlar insanın en temel ihtiyacı olan beslenmede bile zorluklar yaşıyor. Resmi verilerle Türkiye’nin gıda enflasyonu geçen ay itibariyle yüzde 94 olarak gerçekleşmişti.
OECD ülkeleri gıda enflasyonu ortalaması ise yüzde 12,6 olarak hesaplandı. Türkiye’nin bir alt sırasında yer alan Litvanya’nın yıllık gıda enflasyonu yüzde 28,5. Tüm dünyada Lübnan, Zimbabve ve Venezüella’dan sonra en yüksek gıda enflasyonuna sahip dördüncü ülke Türkiye’dir.”
Harcamaların ağırlıklı bölümünün gıdaya gittiği aktarılan açıklamada şöyle dendi: “TÜİK Hane Halkı Tüketim Harcaması Anketine göre 2019 yılında haneler harcamalarının ortalama yüzde 25,5’ini gıdaya ayırıyordu. Aynı yıl AB’de bu oran ortalama yüzde 13 ile Türkiye’nin neredeyse yarısı kadardı.
Alım gücü artışı hem gelir iyileştirmesine hem enflasyonun dizginlenmesine bağlı. Yeni verilerle makasın daha da açıldığını görme riski artıyor. Ülkemizde hanelerin tüketim harcamalarından gıdaya ayırdıkları pay Avrupa’ya göre daha sert artıyor.”
SON BİR YILDA ALIM GÜCÜNDEKİ ERİME
DÖVİZ FAZİNE ÇALIŞIYORUZ
Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) ekonomiye getirdiği yüke de değinilen açıklamada şu veriler yer aldı: “Dövize olan talebi azaltmak ve TL’nin hızlı değer kaybını yavaşlatmak için kurgulanmış olan Kur Korumalı Mevduat Sisteminde (KKM) mudilere yapılan ödemelerin ilk dört ayında bütçeden 37,2 milyar TL verildi. Diğer bir ifadeyle, 85,2 milyonluk toplam nüfusa bölündüğünde asgari ücretli, çocuk, yaşlı, engelli, ev hanımı vs. fark etmeksizin herkesin cebinden 435 TL çıktığı anlamına geliyor.
Yoksullar daha da fakirleşti. Üstelik dolar yeniden KKM’nin yürürlüğe konulduğu ay ki seviyesine geldi.”
Açlık sınırı 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için alması gereken gıda ürünlerine yapması gereken harcamalar toplanarak hesaplanıyor. Yoksulluk sınırı ise gıda harcamaları yanı sıra konut, ulaşım, giyim gibi ihtiyaçlara yapılması gereken harcamalar toplanarak hesaplanıyor.
ENFLASYONA FENA EZİLDİK
AKP’li Erdoğan asgari ücrete yapılan zammı haziran ayı sonunda 5500 lira olarak duyurdu. Türk-İş’in haziran ayı açlık sınırı ise 6017 liraydı. Sendikaların, muhalefet partilerinin ve emek örgütlerinin uzun süredir talep ettiği ücret zammının açlık sınırı altında kalması ise tepkileri beraberinde getirdi.
Zam beklentiyi karşılamadığı gibi kanamayı da durdurmadı. Ancak Çalışma Bakanı Vedat Bilgin “Açlık sınırı gerçeği yansıtmıyor, aslında 3500 lira” açıklaması yaptı. Sendikalar kendi bilimsel yöntemlerini açıklayarak Bilgin’e 3500 liralık hesaplamasını nasıl yaptığı çağrısında bulundu. Çağrı cevapsız kaldı.
Öte yandan milyonlarca asgari ücretli zamlı maaşı hâlâ almış değil. Emekçiler temmuz ayının zamlı maaşını ağustos başında alacak.
İktidarın ücret zammı fiyaskosu sadece asgari ücrete yönelik değil. Kamu emekçisi ve emeklisine yapılan zam da enflasyon altı kaldı. Geçen ağustos ayında yapılan toplu sözleşmeye göre yüzde 47 zam yapılması gerekirken yüzde 41 yapıldı.
Asgari ücret geçen temmuz ayında açlık sınırının yüzde 94’üyken bu sene temmuz ayında yüzde 80’ine geriledi. Asgari ücretli zamma rağmen yüzde 14 küçüldü.
Türk-İş Açlık ve Yoksulluk Raporu