9:46 pm - ÇOCUK İŞÇİLİK SANAYİLERE YAYILIYOR: 1 yılda 66 çocuk çalışırken hayatını kaybetti
9:58 pm - ÜCRETSİZ YEMEK YOK, Pahalı simit var!
9:40 pm - KREDİ KARTI KULLANANLAR DİKKAT! Zorunlu hale geliyor
12:47 pm - DİKKAT! KİRAYI ELDEN ÖDEYENE CEZA GELİYOR: Ev sahibi de ceza ödeyecek
8:10 pm - İLK DERSİMİZ TÜRK-İSLAM
7:47 pm - 2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞLIYOR | 3 aylık tatil sonunda yarın ilk ders zili çalıyor…
12:19 pm - VERGİ UZMANI OZAN BİNGÖL YAZDI: OVP vatandaş için ne getiriyor? Ne götürüyor?
9:56 pm - ÇAY FİYATLARINA ZAM: Dar gelirliye yemek içmek de haram oldu!
8:08 pm - SAĞLIKTA CAN YAKAN EŞİTSİZLİK: ilkin çocukları vuruyor
Bakan Koca “Kalabalık illerdeki yeni vakaların yüzde 10’undan fazlası Omicron” dedi ama OWID’e göre Türkiye’deki vakaların yüzde 42’si Omicron. Uzmanlar bakanlığı şeffaflığa ve acilen önlem almaya çağırıyor.
Omicron varyantı Türkiye’de de hızla yayılıyor, uzmanlar “varyant daha da yayılmadan derhal önlem alınması” çağrısı yapıyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 12 Aralık’ta yaptığı açıklamada, 1’i İstanbul’da 5’i İzmir’de olmak üzere toplam 6 kişide Omicron varyantı tespit edildiğini duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından ülkede varyantın yayılımına ilişkin neredeyse 13 gün boyunca kamuoyuyla bilgi paylaşılmadı.
Bu süre içinde birçok Avrupa ülkesinde Omicron varyantı nedeniyle vaka sayıları rekor kırdı, var olan önlemler sıkılaştırıldı, yeni önlemler açıklandı, kapanmaya giden ülkeler oldu.
Bakan Koca, bu iki haftalık suskunluğu önceki gün bozdu. Omicron varyantının Türkiye’de de yayılmaya başladığını belirten Koca, “Kalabalık illerimizde görülen yeni vakaların yüzde 10’undan fazlası Omicron kaynaklı. Yeni durum, hatırlatma dozunu daha da önemli hale getirmiştir” dedi.
Öte yandan salgına ilişkin tüm ülkelerin verilerinin paylaşıldığı Our World In Data (OWID) sitesinde, Türkiye’de önceki iki haftada tespit edilen vakaların yüzde 42,19’unun Omicron varyantı olduğu açıklandı.
Aynı sitede yayımlanan bir diğer grafik ise Türkiye’de yapılan varyant analizinin yetersiz olduğunu gözler önüne serdi. Buna göre, Danimarka’da her bin vakadan 420’sinde, İngiltere’de 180’inde varyant taraması yapılırken Türkiye’de her bin vakadan sadece 7’sinde varyant taraması yapıldı.
ŞEFFAFLIK YOK
Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2’nci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Sağlık Bakanlığı’nın salgının başından bu yana verileri paylaşmak konusunda şeffaf davranmadığına, gerçekleri açıklamaktan kaçındığına dikkat çekti.
Delta varyantı çıktığında da benzer bir durumun yaşandığını anımsatan Ökten, “Delta Avrupa’da vakaların yüzde 80’ine, Rusya’da yüzde 80-85’ine hâkim olmuşken Türkiye’de 15 vaka olduğu söyleniyordu.
Şimdi de Omicron Avrupa’da baskın varyant haline gelmişken bizde ‘kalabalık illerde yüzde 10’ deniyor, bu mümkün değil. Bakanlık böyle açıklama yapınca vatandaş da ciddiye almıyor, tedbirlere uymuyor. Salgın bitmiş, hiçbir tehlike yokmuş gibi davranılıyor” dedi.
Doç. Dr. Ali İhsan Ökten – TTB 2’nci Başkanı
SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKEBİLİR
Omicron varyantının kısa süre içinde Türkiye’de de baskın hale gelmesini beklediklerini vurgulayan Ökten, şöyle devam etti: “İngiltere’de Omicron nedeniyle günlük vaka sayısı 100 bini aştı. Bizde de hızlı bir vaka artışında hastanelerde yoğunluk oluşabilir ve sağlık sistemi çökme noktasına gelebilir. Şimdiden hastanelere başvurularda artış söz konusu.
Bu varyant daha da yayılmadan, baskın hale gelmeden acilen önlem alınması, tedbirlerin sıkılaştırılması lazım. İkinci ve üçüncü dozların hızla tamamlanması gerekiyor; ama ülkede halen tek doz aşı olmamış 5 milyondan fazla insan var. Fabrikalarda, işyerlerinde, okullarda önlemlerin ve denetimlerin artırılması gerekiyor. Ama ne yazık ki bunların hiçbiri yapılmıyor.”
İSTANBUL’DA DAHA FAZLA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurulu’nda yer alan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Melahat Cengiz de İstanbul’da Omicron varyantı oranının yüzde 10’un çok üzerinde olduğu görüşünde.
Türkiye’de varyant analizinin yalnızca şüphelenilen durumlarda birkaç merkezde kısıtlı olarak yapıldığını belirten Cengiz, “Aramazsanız bulmazsınız. İstanbul’da hareketlilik çok fazla. Dolayısıyla İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde Omicron varyantına yakalananların sayısı çok daha fazla olabilir” diye konuştu.
Uzm. Dr. Melahat Cengiz – İBB Bilim Kurulu Üyesi
AŞILIYSANIZ HAFİF
Avrupa’da alınan önlemlere, sıkılaştırılan tedbirlere dikkat çeken Cengiz, “Türkiye’nin ne yazık ki hiç niyeti yok. Aşı karşıtlarına karşı en baştan tavır alınmalıydı, bu yapılmadı.
Aşılanma oranı halen istenen düzeyde değil. Omicron varyantına karşı hiçbir hazırlık yapılmadı. Uyarılarla, çağrılarla yetinildi. Bu nedenle varyantın ülkemizde yaygınlaşmaya başlaması beklenen bir durumdu” ifadelerini kullandı.
Son olarak “Omicron varyantı daha hafif geçiyor” şeklindeki haberlere değinen Uzm. Dr. Cengiz, “Aşılıysanız daha hafif geçiriyorsunuz, aşılı değilseniz böyle bir durum söz konusu değil. Üstelik bu varyant, Delta’dan daha bulaşıcı. Bu nedenle yöneticilerin bir an önce önlem alması, yurttaşların da çok dikkat etmesi gerekiyor” dedi.