SON DAKİKA

DARICA HALK KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ (Akçaabat)

UZAKTAN SAĞLIK YÖNETMELİĞİNİ DEĞERLENDİREN PROF. DR. FİNCANCI: Muğlak, eksik ve denetleme öngörmüyor

Bu haber 11 Şubat 2022 - 19:10 'de eklendi ve 26 views kez görüntülendi.
UZAKTAN SAĞLIK YÖNETMELİĞİNİ DEĞERLENDİREN PROF. DR. FİNCANCI: Muğlak, eksik ve denetleme öngörmüyor

UZAKTAN SAĞLIK YÖNETMELİĞİNİ DEĞERLENDİREN PROF. DR. FİNCANCI: Muğlak, eksik ve denetleme öngörmüyor

.

Sağlık Bakanlığının uzaktan sağlık hizmeti yönetmeliğini değerlendiren TTB Başkanı Fincancı, yönetmeliğin muğlak, hukuki temellerinin eksik ve denetimi öngörmediğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeyle artık uzaktan sağlık hizmeti sunulacak, hastalara uzaktan e-reçete yazılabilecek, rapor vermek mümkün olacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yaparak “Bakanlığımız, sağlık kurumunda hasta olarak bizzat bulunmadan sağlık hizmeti almanın kurallarını belirledi. Uygulama zaman kaybını önleyecek” dedi.

UZMANLIK DERNEKLERİNİN GÖRÜŞÜ ALINMALI

-Şebnem Korur Fincancı-

Uzaktan sağlık hizmeti uygulaması örneklerinin dünyada da olduğunu hatta bazı koşullarda olumlu sonuçları da olduğunu belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Ancak Bakanlığın bu konudaki yönetmeliği son derece muğlak, hukuki temelleri eksik ve denetlemeyi öngörmüyor.

Yani yönetmelik yetersiz” dedi. Robotik cerrahi ve psikiyatride bu tür yöntemlerin zaten uygulandığını anlatan Fincancı “Burada Bakanlık uzmanlık derneklerinin mutlaka görüşlerini almalı ama bu yapılmıyor.

TTB- Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu ve Etik Kurulumuz bu konuda bir çalışma yapacak” dedi. Bir hekimin hastasını görmüş, muayene etmiş olarak sonradan uzaktan izlemi yapabileceğini hatırlatan Fincancı “Bu koşullarda bile belli sınırlılıklar vardır” dedi.

KORUYUCU SAĞLIĞA İHTİYAÇ VAR

Bu uygulamanın sağlığı ticarileştirme faaliyetinin bir parçası olarak kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Fincancı, “Bakanlık sağlık turizmi gibi söylemlerle sağlık alanını uluslararası ticarete açmak istiyor. Bizim için önemli olan koruyucu sağlık hizmetidir. Uzaktan yerine kamusal boyutuyla bütün adımları tamamlanmış birinci basamak koruyucu sağlık hizmetine ihtiyacımız var” diye konuştu.

DENETİM UYARISI

Pandemide Kovid-19’dan kaynaklı yoğunluklarla birlikte sağlığa erişimin giderek zorlaştığını Bakanlığın bunu 5 dakikada bir muayene dayatmasıyla çözmeye çalıştığını dile getiren Fincancı, “Bu mümkün olmadı. Çünkü ne hasta memnun ne de bir hekim bu kadar kısa sürede bir filmi ya da tetkiki değerlendiremez” diye konuştu.

Bu uygulamayla belki bu yoğunluğu azaltabileceğini Bakanlığın düşünmüş olabileceğini aktaran Fincancı “Burada çok özenli davranılmalı. Uzmanlık derneklerinin sözü olmadan, çıkarılan yönetmelik koruyucu sağlığı gözetmezse bir faydası olmaz.

Ayrıca bu durum hekimlerin iş yükünün daha da ağırlaşmasına neden olabilir” ifadelerini kullanarak denetimsizlikle birlikte kişisel verilerin de gizliliğine dair de sıkıntılar yaşanabileceği uyarısını yaptı.

“DÜNYADA DA YASAL BOYUTU EKSİK”

Türk Toraks Derneği Dijital Tıp ve Sanal Zeka Görev Grubu Üyesi Doç. Dr. Aylin Özgen Alpaydın, uzun süredir bu alana ilişkin çalışma yürüttüklerini ve önümüzdeki hafta bir rapor yayınlama hazırlıkları olduğunu söyledi.

Hasta için birtakım kolaylıklar sunsa da hekimlik pratiğine ilişkin uygulamanın olumlu ve olumsuz yanlarını tartıştıklarını belirten Alpaydın “Türkiye’deki yönetmelik henüz çok yeni” dedi.

Dünyada da bu uygulamanın yasal boyutuyla ilgili bir takım eksiklikler olduğunu belirten Alpaydın “Yasal, etik ve hukuki boyutları çok net değil. Çerçevesinin ve uygulanış şeklinin açık olması gerekir. Biz de dernek olarak bunun üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA