5:12 pm - YASAK HİÇE SAYILDI, VALİ ‘OLUR’ VERDİ! Velilerden 980 TL’ye kadar katkı payı istenecek
6:23 pm - ASGARİ ÜCRETTİ | 20 yılda ortalama ücret oldu
6:44 am - VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
6:33 pm - YARDIMA MUHTAÇLAR ÜLKESİ: 17 milyondan fazla kişi yardıma muhtaç
7:19 am - JANDARMA’DAN YURTTAŞLARA UYARI! Dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olalım, çevremizi uyaralım
7:12 am - VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
4:51 pm - ‘ÜCRET ALINMAYACAK’ DEDİLER SONRA AİDAT İSTEDİLER | ‘Aidata itiraz edince tehdit ediyorlar’
3:31 pm - TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU (TÜİK) VERİLERİ: Ekonomiye güven Kasım’da geriledi
TÜİK’in açıkladığı büyüme verileri, emeği ile geçinen kesimlerin nasıl bir yoksullaştırma saldırısı altında olduğunu çarpıcı biçimde gözler önüne serdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2. çeyreğe ilişkin milli gelir istatistiklerini yayımladı. Veriler, ekonominin 2. çeyrekte yıllık bazda yüzde 7,6 büyüdüğünü gösterirken işgücü ödemelerinin payının ne kadar küçüldüğünü de bir kez daha ortaya koydu.
Verilere göre işgücü ödemeleri, 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 66,4 arttı. Ancak buna rağmen, işgücü ödemelerinin milli gelirden aldığı pay son bir yılda yüzde 32,6’dan yüzde 25,4’e düştü.
Ekonomist Uğur Gürses, TÜİK’in açıkladığı veriler üzerinden emekçilerin milli gelirden aldığı payın yıllar içinde nasıl küçüldüğünü gösteren çarpıcı bir grafik paylaştı. Gürses’in paylaştığı grafikte sermayenin aldığı payın ise aynı dönemde işgücü payının tam tersi biçimde yükseldiği görülüyor.
İktidarın yeni ekonomi modeli ile yılın 2. Çeyreğinde (Nisan, Mayıs, Haziran) Emeği ile çalışanların geliri 6,2 milyar dolar azaldı.
Patronların (Sermayenin) geliri 24,9 milyar dolar arttı. Yani emekçilerden sermayedarlara 6,2 milyar dolar gitti.
Emeğin aldığı payın küçülmesinde, ekonomi ve çalışma yaşamı uzmanları, sendikalar, siyasetçiler ve yazarlar da dikkat çekti.