SON DAKİKA

DARICA HALK KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ (Akçaabat)

TÜRK İŞ: Yoksulluk sınırı 20.000 lirayı aştı, bir kişiye neredeyse iki asgari ücret gerekiyor!

Bu haber 28 Haziran 2022 - 13:45 'de eklendi ve 22 views kez görüntülendi.
TÜRK İŞ: Yoksulluk sınırı 20.000 lirayı aştı, bir kişiye neredeyse iki asgari ücret gerekiyor!

TÜRK İŞ: Yoksulluk sınırı 20.000 lirayı aştı, bir kişiye neredeyse iki asgari ücret gerekiyor!

.

Türk İş araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı mevcut asgari ücretin 2.137 lira üzerine çıkarak Haziran 2022’de 6.319 liraya, yoksulluk sınırı 20.818 liraya çıktı.

Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8.313 liraya yükseldi.

Mutfak enflasyonundaki artış aylık yüzde 6,2. Son 12 aylık artış da yüzde 117.3 oldu.

Türk İş, haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını yayımladı.

Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 6.391 liraya, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 20.818 liraya ve bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8.313 liraya yükseldi.

Mayıs ayında yoksulluk sınırı 19.602 TL, açlık sınırı ise 6.017 TL olarak açıklanmıştı.

MUTFAK ENFLASYONU 6,2 ORANINDA ARTTI

Türk İş verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim ise Haziran 2022 itibariyle şu şekilde gerçekleşti:

►Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 6,2 oranında gerçekleşti.

►Son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 117,29 olarak hesaplandı.

►Altı aylık değişim oranı yüzde 55,96 oranında oldu.

YILBAŞINDAN BU YANA DOĞAL GAZA YÜZDE 75,5 ZAM GELDİ

Türk-İş raporunda yapılan değerlendirmede, “Hanelerde kullanılan doğal gaza bu ay yapılan yüzde 30’luk zamla birlikte yılbaşından bu yana toplam yüzde 75.5’lik zam yapılmış oldu. Elektrik üretiminde ve sanayide kullanılan doğal gaza da yapılan zamların yanında, sürekli artan benzin ve motorin fiyatları da üretici ve tüketici fiyatlarını arttıran en başat sürükleyici etkenlerdendir.

Bu sebeple, önümüzdeki aylarda yüksek enflasyon ile yaşam mücadelesi verilmesi kaçınılmaz görülüyor. Haziran 2022 tüketici güven endeksinin tarihinin en düşük seviyesinde olması fiyatlama davranışları bozulan tüketicilerin de bu öngörüye sahip olduğunu işaret ediyor” ifadeleri yer aldı.

MARKETTE GIDAYA ALARM, KREDİ KARTIYLA SİMİT

Ayçiçeği yağı, zeytinyağı, tereyağı ve margarin ürünlerinin hepsi zamlandı. Margarin 1 ayda yüzde 11 zamlandı Bazı marketlerde sıvı yağlara alım sınırı ve ürünlere hırsızlığa karşı alarm takılması uygulamaları devam devam ederken tanesi 50 TL’yi bulan 200 gramlık tereyağı paketlerine de alarm takılmaya başlandı.

Çok tüketilen patates ise hâlâ 10 TL’nin üzerinde satılmaya devam ediyor.

Ortalama sebze kg fiyatı 11,7 TL, ortalama meyve kg fiyatı 16,68 TL oldu. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı 13,36 TL olarak tespit edildi.

Özellikle karpuzun haziran ayı sonunda bile tanesi ortalama 35 TL’ye satılmasıyla hem semt pazarlarında hem marketlerde dilimle karpuz satışı yaygın hale geldi.

Alım gücü düşen vatandaşlar simidi de kredi kartıyla almak durumunda kaldıklarından simitçi büfelerinde pos cihazları görülmeye başlandı.

2001’den bu yana sırasıyla; pancar üretimine gelen kota, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve çiftçiye destek yerine örneğin bu aydan başlayıp ekim 2022’ye kadar sürecek sıfır gümrükle 400.000 ton şeker ithali izni gibi düzenlemeler, şeker fiyatlarının yıllar içinde artmasının en temel sebeplerini oluşturdu.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA