10:16 pm - SERT HAVA ETKİSİNİ GÖSTERDİ | Mahallemizde mevsimin ilk kar yağışı başladı
8:01 pm - PROF. DR. METEHAN ÖZEN UYARDI: Bebeğe ‘Koruyucu Koza’
7:49 pm - METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA | Doğu Karadeniz bölgesinde yağışlar devam edecek
1:27 pm - TÜİK VERİLERİNE GÖRE GERÇEK İŞSİZLİK YÜZDE 27,6’YA YÜKSELDİ
5:39 pm - SKANDALLARA BİR YENİSİ EKLENDİ: Türkiye’den Ukrayna’ya uzanan ilaç karaborsası!
5:09 pm - YOKSULLUĞA ALIŞTIRMA DÖNEMİNDEYİZ | Yaşam 20.000’e hapsedildi
2:43 pm - TRABZON’DA OTOMOBİL KAZASI! Baba ve oğlu yaralandı…
2:41 pm - VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
2:22 pm - AİLE HEKİMLERİ YENİ YÖNETMELİĞE KARŞI İŞ BIRAKTI | Sağlık Hizmetleri ücretli olma yolunda…
Trabzon Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma araçlarının kullanımında Hayat Eve Sığar (HES) kodunun zorunlu hale getirildiğini duyurdu. Bu kapsamda HES kodunu kişisel ulaşım kartlarına tanımlatmayan vatandaşlar, 1 Şubat 2021 tarihinden itibaren toplu taşıma araçlarını kullanamayacak.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi, coronavirüs salgınıyla etkin mücadelesine her alanda devam ediyor. Sağlık Bakanlığı veri sisteminin Büyükşehir Belediyesi sistemine entegre edilmesinin ardından, Trabzonlular daha güvenli şekilde yolculuk yapabilecek.
ULAŞIM KARTLARINA TANIMLANACAK
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı.
“17 Aralık 2020 tarihinde yayımlanan ve 81 ile gönderilen genelgeye istinaden, Trabzon Büyükşehir Belediyesine ait toplu taşıma araçlarında HES kodu uygulaması zorunlu olacaktır. İlgili genelge kapsamında toplu taşıma araçları ile kurum ve kuruluşların girişlerinde HES kodu sorgulama işlemi başlamıştır. 1 Şubat 2021 tarihi itibarıyla toplu taşıma kişisel kartlarına HES kodu tanımlaması yapmayan yolcularımız, otobüslerimizi kullanamayacaktır.”
TOPLU TAŞIMADA HES KODU SORGULAMASI NASIL YAPILIR?
“HES kodu sorgulaması ilgili kurum veya kuruluş tarafından toplu taşıma araçlarında bulunan validatörlere toplu taşıma kartı okutulduktan sonra Sağlık Bakanlığı tarafından entegre olan sisteme, biniş bilgileri ile beraber bulaş riski ve temaslı olan kişilerin bilgisi aktarılır. HES kodu tanımlaması yapılmayan kişiselleştirilmiş kartın validatöre okutulması halinde, HES kodu tanımlamanın yapılmadığı ve aracı kullanamayacağı ile ilgili bilgilendirilecektir.”
CEZAİ MÜEYYİDELER NASIL UYGULANIR?
“Günlük yolcu verileri Sağlık Bakanlığında yer alan ve entegre olunan sistem üzerinden sorgulanarak bulaş riski veya temaslı olan kişilerin toplu taşıma araçlarını kullanmamaları gerektiği halde binişleri tespit edildikten sonra İçişleri Bakanlığına bildirilir ve gerekli cezai işlem uygulanır.”
HES KODU NASIL ALINIR?
“HES kodunuzu 3 yöntemle alabilirsiniz;
1- Hayat Eve Sığar mobil uygulaması üzerinden, ‘HES Kodu İşlemleri’ bölümüne girilir. ‘HES Kodu Oluştur’ butonuna tıklanır. Kod kullanım süresi seçilir ve kod oluşturulur.
2- HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresini (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek;
Mavi Kartlı veya T.C. kimlik numarası 97, 98, 99 ile başlayan kişiler, HES yazıp aralarına boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. kimlik numarası, doğum yılı ve paylaşım süresini (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek;
T.C. kimlik veya yabancı kimlik (99, 98, 97 ile başlayan) numarası bulunmayan kişiler için pasaport bilgileri ile HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla, uyruk, pasaport seri numarası, doğum yılı ve soyadı yazıp 2023’e SMS göndererek de HES kodu alınabilir.
3- e-Devlet sistemi üzerinden de HES kodunuzu alabilirsiniz. e-Devlet üzerinden HES Koduna ait işlemler; üretme, silme, sorgulama ve detaylarını görüntüleme işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.”
HES KODUNUZU TANINLAMAK İÇİN;
(https://www.akillibiletim.com/HesMatch.aspx) URL adresini adres çubuğuna yapıştırarak enter’leyin, açılan ilgili sayfayı doldurunuz. sayfa sonunda “devam” butonuna tıklayınız.