9:46 pm - ÇOCUK İŞÇİLİK SANAYİLERE YAYILIYOR: 1 yılda 66 çocuk çalışırken hayatını kaybetti
9:58 pm - ÜCRETSİZ YEMEK YOK, Pahalı simit var!
9:40 pm - KREDİ KARTI KULLANANLAR DİKKAT! Zorunlu hale geliyor
12:47 pm - DİKKAT! KİRAYI ELDEN ÖDEYENE CEZA GELİYOR: Ev sahibi de ceza ödeyecek
8:10 pm - İLK DERSİMİZ TÜRK-İSLAM
7:47 pm - 2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞLIYOR | 3 aylık tatil sonunda yarın ilk ders zili çalıyor…
12:19 pm - VERGİ UZMANI OZAN BİNGÖL YAZDI: OVP vatandaş için ne getiriyor? Ne götürüyor?
9:56 pm - ÇAY FİYATLARINA ZAM: Dar gelirliye yemek içmek de haram oldu!
8:08 pm - SAĞLIKTA CAN YAKAN EŞİTSİZLİK: ilkin çocukları vuruyor
Trabzon’daki hastaneler güçlendirilirse Şehir Hastanesi’ne ihtiyaç yoktur.
Trabzon’da ihalesi yapılan ve Akyazı’ya yapılması planlanan şehir hastanesi ile ilgili Trabzon Tabipler Odası’ndan açıklama yapıldı.
Yapılan açıklamada Trabzon’un şehir hastanesine ihtiyacı olmadığı ve diğer var olan hastanelerin güçlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi.
İşte Trabzon Tabipler Odası Başkanı Yaşar Kibar Güven’in yaptığı o açıklama;
Son günlerde gündeme gelen şehir hastanesi konusunda birkaç noktaya değinmek gerekir.
Öncelikle gerekli mi?
Bizce Trabzon’daki hastaneler güçlendirilirse Şehir Hastanesi’ne ihtiyaç yoktur.
Örneğin; KTÜ Tıp Fakültesi yanındaki Çocuk Hastanesi’ne bütçe yetmezken ve bir türlü bitirilememişken yeni bir hastaneye nereden para bulunacağı tartışılmalıdır. Madem para var, o zaman hastanelere yatırım yapılarak bu sorun çözülebilir.
Vatandaşımız açısından ve sağlık personeli açısından da açılmak istenen hastane büyük sorunları da beraberinde getirecektir.
Var olan hastanelere şehrin bir alışkanlığı vardır. Bu kadar insanı şehrin dışında bir yere götürebilmek doğru gözükmüyor. Hem insanların ulaşımı hem sağlık personelinin ulaşımı toplu taşımanın yapılamadığı Trabzon’da mümkün görünmüyor.
Ayrıca stadın yanında maç günlerinde yaşanan trafik kaosu insanların ölümüne kadar giden bir dizi ihmali de beraberinde getirecektir. Bu kadar insanı sabah trafiğinde aynı yere yönlendirebilmek mümkün gözükmüyor. Kaşüstü hastanesinin tek gidiş geliş yolu, Fakültenin yolu, Haçkalı kavşağını çözememişken yeni açılan hastanenin yolunu ve düzenini hallederim demek komiktir.
Acile yetişmeye çalışan vatandaşlarımız ve 112’miz dakikalar ile yarışırken şehir dışına hastane yapmak insanların sağlığı ile oynamaktır. Yolda yetişemeden ölen vatandaşlarımızın sorumlusu kim olacaktır?
Trabzon’da yapılaması planlanan hastane kaç yataklı ise şehirde o kadar yatak kapatılacaktır.
Bu şu demek; KANUNİ, NÜMUNE, FATİH, AHİ EVREN, KEMİK HASTANESİ’nin kapatılması gündemdedir. Zira diğer açılan tüm şehirlerde hastaneler kapatılmıştır. Şehir hastanesi yapmak isteyenler çıkıp milletin önünde hangi hastanelerin kapatıldığını açıklamak zorundadır. Yani yeni yapılması düşünülen hastane Trabzon’daki hastanelerde yatak açısından bir artma sağlamayacaktır.
Yapılacak hastaneler Amerika’ya özenilip çok büyük yapıldığından hastaneyi kullanan vatandaşlarımız büyük zorluklar yaşayacaklardır. Hastaneye giden 65 yaş üstü vatandaşlarımız hem yeni olduğu için hem de büyük olduğundan poliklinik-laboratuvar-röntgen arasında gidip gelirken hayli sıkıntı çekeceklerdir.
Yeri açısından daha önce Trabzon’da yaptığımız bir çalışmada anket sonuçlarına göre halkımız şehir merkezinde kolay ulaşılabilir hastane istemektedir. Büyük çoğunluğun yürüme mesafesinde gidebildiği Numune ve Fatih Devlet Hastanesi’nin olduğu bir yerde yeni yapılacak (muhakkak yapılacaksa) Devlet Hastanesi hem halkımız açısından hem de ekonomik sıkıntılarımız olduğu bir dönemde devletimiz açısından daha iyi olacaktır. Ayrıca Trabzon’un siyaseten bu kadar güçlü olduğu bir dönemde Trabzon 600-800 yataklı bir devlet hastanesi yaptıracak güçtedir.
Var olan hastanelerin etrafındaki esnafın hali ne olacak? Buradaki kasabın, manavın, bakkalın, kıraathanenin, pastanenin, eczanenin kaç tanesi yeni yere gidebilecek?
Hiç biri tabii ki.
Bu esnafın %90’ı ne yazık ki dükkanlarını kapatmak zorunda kalacak.
Yeni yerler yapmak her zaman iyi değildir. Etraflıca düşünüp, halkı göz önüne getirip ona göre planlama yapmak lazım.
Elbette yeniliğe karşı değiliz.
Halkımız her şeyin en iyisine layık.
Ama kritik sorular şunlar;
Neden devlet hastanesi değil?
Neden şehrin merkezinde değil?
Neden kapanacak hastanelerden bahsedilmiyor?