SON DAKİKA

DARICA HALK KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ (Akçaabat)

TL KAYBETTİKÇE FATURA KATLANIYOR |Türkiye ekonomisi, döviz borçluluğu ve enflasyonun olumsuz etkileri

Bu haber 14 Haziran 2023 - 17:39 'de eklendi ve 24 views kez görüntülendi.
TL KAYBETTİKÇE FATURA KATLANIYOR |Türkiye ekonomisi, döviz borçluluğu ve enflasyonun olumsuz etkileri

TL KAYBETTİKÇE FATURA KATLANIYOR |Türkiye ekonomisi, döviz borçluluğu ve enflasyonun olumsuz etkileri

.

Dövizdeki artışın en çok hissedildiği alanların başında akaryakıt geldi. Taşıma maliyetlerinin artması temel ihtiyaç ürünlerine zam olarak yansıyor.

Döviz kurundaki artışın Türkiye ekonomisine özellikle döviz borçluluğu ve enflasyon cephesinde olumsuz etkilerinin olacağı belirtiliyor. Dövizdeki artışın en çok hissedildiği alanlar ise motorin, benzin ve LPG oldu.

TL’deki değer kaybı devam ettikçe, akaryakıt ürünlerine de arka arkaya zamlar geliyor. Bu da gıdadan ulaşıma hemen her şeyin maliyetlerini artırıyor.

Elektronik eşya ve otomobil markaları da üst üste zam yaparak tüketiciyi etkiledi. Marketlerdeki zam furyası temel ihtiyaç ürünlerine de yansıdı ve birçok ürünün etiket fiyatı değiştirildi.

Geçen hafta kurlardaki yaklaşık yüzde 7’lik artışla Türk Lirası, Aralık 2021’den sonra en sert değer kaybına uğradı. Dolar/TL, 23 liranın üzerine çıkarken rekor seviyesini 23,67’ye taşıdı.

Döviz kurunun yukarı hareketi petrol ürünlerinde yüzde 90 dışa bağımlı olunması nedeniyle akaryakıt fiyatlarını da doğrudan etkiliyor.

Küresel petrol fiyatları düşerken Türkiye’de artıyor. Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ’nin (TPPD) internet sitesinden alınan fiyatlara göre motorin, 1 Ocak- 13 Haziran tarihleri arasında küçük oynamalar dâhil 19 kere zamlandı.

Bu zamların 5’i 14 Mayıs seçimlerinden sonra hayata geçerken aynı dönemde brent petrolün varil fiyatı 85 dolar civarından 72 dolara kadar geriledi.

PETROL FİYATI %15 DÜŞTÜ

Türkiye’nin akaryakıt ürünlerini ithal eden bir ülke olduğunu kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Bu kapsamda ülkemizde akaryakıt fiyatlarında belirleyici olan iki ana unsur bulunuyor.

Bunlar brent petrol fiyatı ve Türk lirası dolar kuru paritesi” dedi ve ekledi: “Ekonomide şahlanış döneminin başlayacağı vaadiyle seçim propagandası yapan iktidarın uygulamaları her zamanki gibi yalnızca algıya yönelik oldu.

14 Mayıs’ta brent petrolün fiyatı 85 dolar seviyesindeyken bugün 72 dolar seviyesinde. Başka bir deyişle son bir ayda brent petrol fiyatı yüzde 15,3 oranında düştü.

Türkiye’de akaryakıt ürünlerinin fiyatlarında ana belirleyici olan brent petrolün düşmesine karşın akaryakıt ürünlerine zam üstüne zam yapıldı. 14 Mayıs’ta 19 lira 81 kuruş olan benzinin litre fiyatı 4 lira 18 kuruş, motorin litre fiyatı ise 3 lira 59 kuruş zamlandı.

” Zamların temel nedeninin TL’nin döviz karşısında değer kaybı olduğuna dikkat çeken Akın, “Yerli ve milli paramız değer kaybettikçe akaryakıt başta olmak üzere iğneden ipliğe her şeye maalesef zam gelmeye devam edecek” dedi.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA