10:16 pm - SERT HAVA ETKİSİNİ GÖSTERDİ | Mahallemizde mevsimin ilk kar yağışı başladı
8:01 pm - PROF. DR. METEHAN ÖZEN UYARDI: Bebeğe ‘Koruyucu Koza’
7:49 pm - METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA | Doğu Karadeniz bölgesinde yağışlar devam edecek
1:27 pm - TÜİK VERİLERİNE GÖRE GERÇEK İŞSİZLİK YÜZDE 27,6’YA YÜKSELDİ
5:39 pm - SKANDALLARA BİR YENİSİ EKLENDİ: Türkiye’den Ukrayna’ya uzanan ilaç karaborsası!
5:09 pm - YOKSULLUĞA ALIŞTIRMA DÖNEMİNDEYİZ | Yaşam 20.000’e hapsedildi
2:43 pm - TRABZON’DA OTOMOBİL KAZASI! Baba ve oğlu yaralandı…
2:41 pm - VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
2:22 pm - AİLE HEKİMLERİ YENİ YÖNETMELİĞE KARŞI İŞ BIRAKTI | Sağlık Hizmetleri ücretli olma yolunda…
Sağlık Bakanlığı piyasada bulunan ürünlerin denetimini yaparak, parfümden kreme kadar 94 kozmetik ürününün teknik düzenlemeye aykırı ve güvensiz olduğunu tespit etti. Teknik düzenlemeye aykırılık ve güvensizlik gerekçesi ile 373.049 lira para cezası uygulandı
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu kozmetik ürünler piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri sonucunda teknik düzenlemeye aykırı ve güvensiz ürünleri tespit ederek, bu ürünlere idari, para, geri çekme ve imha gibi cezalar uyguladı.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası genel Başkanı Nurten Saydan, 2020 yılının son üç ayında eczane dışında satılan kozmetik ürünlerin 242’sinin denetlendiğini, denetlenen bu ürünlerin 94’ünün teknik düzenlemeye aykırı,9’unun ise güvensiz olduğunun tespit edildiğini söyleyerek, “Güvensiz ürünlerin içinde vücut spreyinden parfüme kadar birçok ürün bulunuyor” dedi.
SAHTE ÜRÜN GÖNDERİYORLAR
“Eczanelerden verilen bu ürünler üreticiden kullanıcıya kadar Ürün Takip Sistemi (ÜTS) ile kayıt altına alınarak takibi yapılıyor. Eczacılar olarak bu ürünleri, eczanelerimize ecza depoları üzerinden alıyoruz” diyen Saydan, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Dünyada 400 milyar doları bulan kozmetik pazarı ülkemizde de hızla büyüyor. Tüketimin bu kadar büyümesi güvensiz kozmetik ürünlerinin de artmasına neden oluyor. Bilinen en ünlü kozmetik markalarının dahi sahteleri internette satılabiliyor. İnternette orijinal ürünlerin fotoğraflarını koyarak sahte ürün gönderiyorlar.
FİRMALARIN İNİSİYATİFİNDE
Eczane dışında özellikle internetten satılan bu ürünlerin takip ve denetim altına alınması kamu sağlığı için çok önemli. Sağlık Bakanlığı’nın verileri de gösteriyor ki, internet gibi ortamlarda satılan bu ürünlerin tam denetimi yapılamıyor ve insan sağlığı hiçe sayılıyor. Oldukça masum gösterilen bu ürünlerin, her yerde kontrolsüzce satılması bilinçsiz tüketimi daha da arttıracak, gelecek nesillerin sağlığı; sadece para kazanma amacıyla satış arttırma gayretinde olan firmaların inisiyatifine ipotek edilmiş olacaktır.
Nasıl bitkisel ürünleri internet gibi ortamlardan alıp tüketmememiz gerekiyorsa aynısı kozmetik ürünler için de geçerli. Ülkemizde vatandaşımız yeterince bilgilendirilmediği ve bilinçlendirilmediğinden kozmetik ve bitkisel ürünlerin reklamlarından oldukça etkilenerek bilinçsizce tüketebilmektedir.
Bu yüzden, bu tür ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından denetiminin sıkça yapılıp, yaptırıma tabi tutup, halk sağlığı yönünden caydırıcı cezaların uygulanmaya devam etmesi gerekmektedir. ”