9:46 pm - ÇOCUK İŞÇİLİK SANAYİLERE YAYILIYOR: 1 yılda 66 çocuk çalışırken hayatını kaybetti
9:58 pm - ÜCRETSİZ YEMEK YOK, Pahalı simit var!
9:40 pm - KREDİ KARTI KULLANANLAR DİKKAT! Zorunlu hale geliyor
12:47 pm - DİKKAT! KİRAYI ELDEN ÖDEYENE CEZA GELİYOR: Ev sahibi de ceza ödeyecek
8:10 pm - İLK DERSİMİZ TÜRK-İSLAM
7:47 pm - 2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞLIYOR | 3 aylık tatil sonunda yarın ilk ders zili çalıyor…
12:19 pm - VERGİ UZMANI OZAN BİNGÖL YAZDI: OVP vatandaş için ne getiriyor? Ne götürüyor?
9:56 pm - ÇAY FİYATLARINA ZAM: Dar gelirliye yemek içmek de haram oldu!
8:08 pm - SAĞLIKTA CAN YAKAN EŞİTSİZLİK: ilkin çocukları vuruyor
Özel hastane sayısı AKP döneminde ikiye katlandı.
2002’de 5 milyon olan özel hastanelere başvuru sayısı ise 20 yılda 75 milyona fırladı. TTB’den Bulut, “Bazı ameliyatlar artık sadece özellerde yapılabiliyor” dedi.
İktidarın özel sevdası, halkın vergileriyle oluşan ve halkın kolektif kurumu olan hastanelerde malzeme tedariki, personel eksikliği, çalışma koşulları sorunları nedeniyle halkın özel hastanelere dolaylı yönlendirilmesine neden oluyor.
*
AKP iktidarının sağlıkta dönüşüm politikalarıyla birlikte yurttaşın zorunlu olarak özel hastanelere talebi arttı. Randevu bulamama, muayene saatinin kısa olması ve AKP iktidarının özel teşvikiyle özel hastanelere talep 18 yılda 15 kat arttı.
AKP iktidarlarının neoliberal politikaları sağlık alanında etkisini güçlü biçimde gösteriyor. 2002 yılında 271 olan özel hastane sayısı 2020 yılında iki kat artarak 566’ya yükseldi. 2020 yılında hizmet veren bin 500 hastanenin yaklaşık üçte biri özel hastanelerden oluştu.
ŞEHİR HASTANELERİ TERCİH EDİLMİYOR
ÖZEL HASTANELERDE MUAYENE 5 DAKİKA MI?
Kamu hastanelerinde muayene süresini 5 dakikaya indirilirken özel hastanelerde de 5 dakika muayene uygulanmıyor oysa.
Özel hastaneciliği, özel sağlık yatırımlarını teşvik eden AKP, bu sürece, kamu kaynaklarını seferber ederek destek verdi. Özel sağlık kuruluşlarının sayısı hızla artarken kamu kurumlarının sayısı nüfusa oranla yeterince artmazken var olanların niteliği de geriledi.
2020’ye gelindiğinde özel hastanelerin sayısı tüm hastanelerin üçte birine yükseldi. Yurttaşların zorunlu olarak yöneldiği özel sağlık kuruluşlarına yapılan başvuruların sayısı 2002 yılında 5 milyon iken 2020 yılında 75 milyona fırladı.
Nüfusun 1,5 kat artmasına karşın özel hastanelere olan talebin 15 kat artmasını değerlendiren Bulut, hastaların iktidarın bilinçli tercihlerinin sonucu özel sektörden sağlık hizmeti almaya mecbur bırakıldıklarını söyledi.
Şehir hastanelerinin açılmasıyla kent merkezlerindeki nitelikli hastanelerin kapatıldığını anımsatan Bulut, “Bu durumda insanlar 5-10 kilometre uzaklıktaki şehir hastanelerine gitmektense daha yakındaki özel hastaneleri tercih etmeye başladı” dedi.
DEVLET HASTANELERİNDE RANDEVU BULANAMIYOR
Yurttaşın randevu alamadığı için de özel sağlık kurumlarına yöneldiğini kaydeden Bulut, “Örneğin endokrin, ontoloji, onkoloji gibi alanlarda randevular çok gecikiyor. Bu branşlarda altı ya sekiz aya uzayan randevu kuyrukları var. Uzmanlık gerektiren bu ameliyatlar sadece özelde yapılabilir oldu” diye konuştu.
Kamuda çalışan alanında uzman hekimlerin ağır çalışma koşulları nedeniyle özel sektöre geçtiğine de değinen Bulut, şunları söyledi:
“Hekimler nitelikli sağlık hizmeti verebilmek için günde 100 hastaya değil 20 hastaya bakmak istiyor. Ayrıca devlet hastanelerinde malzeme sıkıntısı nedeniyle birçok ameliyatı yapmak güçleşti. Hasta mecburen özel hastanelere kayıyor. Bir kısır döngüye girildi, bu sebeple özel hastanelere kayış oldu.
Bunlar özele teşvik için hükümet tarafından bilinçli bir şekilde planlandı. Amaç, halkın sağlığını alınıp satılır bir meta haline getirmekti, verilere baktığımızda başardıklarını söyleyebiliriz.
Özel sektörü teşviklerle kamu hizmeti olan sağlık hizmetini metalaştırmanın uzun vadede olumsuz sonuçları da olacak.
Böyle bir sistem ilerleyemez zaten.
Bu sistem çökecek, böyle gitmez.”BirGün