10:16 pm - SERT HAVA ETKİSİNİ GÖSTERDİ | Mahallemizde mevsimin ilk kar yağışı başladı
8:01 pm - PROF. DR. METEHAN ÖZEN UYARDI: Bebeğe ‘Koruyucu Koza’
7:49 pm - METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA | Doğu Karadeniz bölgesinde yağışlar devam edecek
1:27 pm - TÜİK VERİLERİNE GÖRE GERÇEK İŞSİZLİK YÜZDE 27,6’YA YÜKSELDİ
5:39 pm - SKANDALLARA BİR YENİSİ EKLENDİ: Türkiye’den Ukrayna’ya uzanan ilaç karaborsası!
5:09 pm - YOKSULLUĞA ALIŞTIRMA DÖNEMİNDEYİZ | Yaşam 20.000’e hapsedildi
2:43 pm - TRABZON’DA OTOMOBİL KAZASI! Baba ve oğlu yaralandı…
2:41 pm - VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
2:22 pm - AİLE HEKİMLERİ YENİ YÖNETMELİĞE KARŞI İŞ BIRAKTI | Sağlık Hizmetleri ücretli olma yolunda…
Kamu çalışanlarının maaşlarına ve emekli aylıklarına yüzde 8,45 oranında yapılan enflasyon zammına rağmen, verilen zammın yarısı Temmuz ayında gıda fiyatlarındaki yüzde 4,2’lik artışla eridi. Vatandaşın bütçesinin en önemli gider kalemlerinden olan gıda fiyatları son bir yılda ise yüzde 35,7 arttı. Geçen yılın zam şampiyonu yağ fiyatları sadece Temmuz’da yüzde 5,5 artarken, yağ fiyatları 1 yılda yüzde 53,9 oranında arttı.
Yılın ikinci yarısı için kamu çalışanlarının ve emekli aylıklarına yapılan enflasyon zammı yüzde 8,45 oranında gerçekleşmişti. Bu zam oranına rağmen Temmuz ayında mutfak masraflarında yaşanan artış verilen zammın yarısını eritti. Birleşik-Kamu-İş Konfederasyonu tarafından her ay yapılan “Halkın Enflasyonu” araştırmasının sonuçlarına göre kamu çalışanlarının maaşlarına ve emekli aylıklarına yapılan enflasyon zammının yarısı gıda fiyatlarına karşı eridi. Gıda fiyatları, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 4,2 oranında zamlanırken son bir yılda ise yüzde 35,7 arttı.
YAĞ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DEVAM ETTİ
Araştırmaya göre Temmuz ayında yaşanan yüzde 4,2’lik artışta, meyve, sebze, bakliyat ve yağ fiyatları olmak üzere tüm gıda gruplarının fiyatlarında yaşanan artışlar belirleyici oldu.
Temmuz ayında, ekmek, un, bulgur fiyatlarında, bulgur fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle bir önceki aya göre yüzde 0,5 oranında artış kaydedildi. Et ve balık grubu fiyatlarında tavuk eti fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 2,6 oranında artış yaşanırken, süt ve süt ürünleri ile yumurta grubunu fiyatlarında ise yüzde 3,4 oranında artış oldu. Yağ fiyatlarında geçen yılın son aylarından başlayan artış trendi Temmuz’da da devam etti ve yüzde 5,5 oranında artış gözlendi.
BAKLİYAT YÜZDE 11,5 ORANINDA ZAMLANDI
Meyve fiyatlarının yüzde 8,8 oranında arttığı Temmuz ayında sebze fiyatlarında ise bir önceki aya göre yüzde 11,7 oranında yükseliş yaşandı. Bakliyat fiyatlarının nohut ve mercimek fiyatlarındaki artış yüzünden yüzde 11,5 oranında artış yaşanırken, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatları yüzde 0,2 oranında artış kaydedildi.
MEYVE FİYATLARI BİR YILDA YÜZDE 69,1 ARTTI
Geçtiğimiz yılın Temmuz ayına göre mutfak masraflarında yüzde 35,7’lik bir artışın yaşandığı kaydedilen araştırmaya göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 24,8, et ve balık fiyatlarında 17,8, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 35,1 oranında artış oldu. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 53,9 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 69,1, sebze fiyatları ise yüzde 67,2 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 29,2, diğer gıda fiyatları ise yüzde 15,4 oranında zamlandı.
2021’İN İLK 7 AYINDA YÜZDE 19,8 ARTIŞ YAŞANDI
Gıda fiyatlarında Ocak-Temmuz döneminde ise yüzde 19,8 oranında artış yaşandı. Yılın ilk yedi aylık döneminde ekmek, bulgur, un makarna fiyatlarında yüzde 8,8, et ve balık fiyatlarında yüzde 26,1 süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatlarında yüzde 20,4 oranında artış gözlendi.
Yağ fiyatlarında ise yüzde 23,3 oranında artış oldu. Bu dönemde meyve fiyatlarında yüzde 70 artış, sebze fiyatlarında yüzde 0,5 oranında düşüş kaydedildi. Bakliyat fiyatlarında yüzde 9 oranında diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise yüzde 8,3 oranında artış yaşandığı kaydedildi.