9:07 am - VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
8:33 am - 4 KİŞİLİK BİR AİLENİN AYLIK GIDA HARCAMASI 5 KATINA ÇIKTI | Yoksulluk sınırı 43.000 lirayı aştı!
8:34 pm - ÇOCUKLAR BU HAFTALARDA NEDEN HASTA OLUYOR? Bakan Koca’dan açıklama
4:58 pm - TRABZON’DA ET VE ET ÜRÜNLERİNE YİNE ZAM GELDİ! Artık et ve et ürünleri emekçi halka lüks oldu
9:36 am - BAKAN KOCA’DAN ‘ERİS VARYANTI’ AÇIKLAMASI: Hasta sayısının arttığını söyleyebiliriz
11:22 am - BİRLEŞİK METAL-İŞ AÇIKLADI: Yoksulluk sınırı 40.000 liranın üzerinde
8:32 pm - DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU: Emeklilerin bir saat bile bekleyecek tahammülü kalmadı
Avrupa’da tüketiciler için enerji fiyatları son bir yılda yüzde 4,1 oranında azalırken, Türkiye’de yüzde 7,9’luk artış oldu. Türkiye’de enflasyon yüzde 14,97 olurken, Avrupa’da ocaktaki sert yükselişe rağmen oran yüzde 0,9’da kaldı.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, 19 ülkenin yer aldığı Euro Bölgesi’nde enerji fiyatları ocakta bir önceki yılın ocak ayına göre yüzde 4,1 düştü. TÜİK verilerine göre ise Türkiye’de bu dönemde enerji fiyatları yüzde 7,86 oranında arttı.
Avrupa’da enerji fiyatlarında yıllık düşüş, pandeminin döneminde doğalgaz ve petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandı. Dünyada enerji fiyatlarının dolar cinsi fiyatlarındaki düşüşe rağmen Türkiye’de döviz kurlarının artışı, fiyat artışını da beraberinde getirdi.
TÜİK’in özel kapsamlı TÜFE göstergeleri arasında yer alan ‘Enerji’ kalemi, enflasyon sepetindeki şu maddeleri içeriyor: Su faturası, elektrik ücreti, doğalgaz ücreti, doğalgaz abonman ücreti, tüp gaz ücreti, kömür ücreti, odun ücreti, benzin, motorin, LPG ve motor yağları.
AB ülkelerinin 16’sında elektrik, 18’inde doğalgaz fiyatları düştü
AVRUPA’DA ENFLASYON YÜZDE 0,9
Ocakta Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 14,97 olurken, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) Euro bölgesinin enflasyonunu yüzde 0,9 olarak açıkladı.
Yüzde 0,9’luk oran Türkiye’deki enflasyon oranına göre çok düşük olsa da, Aralık 2020’deki yüzde -0,3’lük orana göre ciddi artış anlamına geliyor.
İŞLENMEMİŞ GIDADA BÜYÜK FARK
Euro bölgesinde, gıda, alkol ve tütün grubunda yıllık fiyat artışı yüzde 1,5 ile ilk sırada yer alırken, hizmetler grubunda fiyat artışı yüzde 1,4 oldu.
İşlenmemiş gıda fiyatları Türkiye’de ocakta yıllık yüzde 18,08 oranında artarken, Euro bölgesinde bu oran yüzde 1,9 oldu.