10:10 pm - ASGARİ ÜCRETTE 116 AVRO KAYIP: Euro’ya göre bugün en az 26.420 TL olması gerekiyor.
9:58 pm - 4 MİLYON VATANDAŞIN FATURALARI AMERİKALARA AKACAK
7:38 pm - TRABZON’DA ET ÜRÜNLERİNE ZAM!
10:47 am - TRABZON’DA ULAŞIM CEBİ YAKACAK! Dolmuşa binmek de lüx hale geldi
9:05 pm - VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
2:50 pm - İSTANBUL’DA 6,2 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM: Çevre illerden de hissedildi
8:36 am - MOTORİNE ZAM GELDİ, TABELALAR DEĞİŞTİ
7:48 am - BUGÜN TBMM’NİN AÇILIŞININ 105. YIL DÖNÜMÜ! “Egemenlik milletindir”
10:17 pm - TRABZON’DA DOLMUŞA ÜCRETLERİNE ZAM! | 21 TL’den 25 TL’ye yükseltildi
6:48 pm - EMEKLİ MAAŞI 2 ÇEYREK ALTINA DÜŞTÜ | Asgari ücretlinin 4 altını gitti
18. Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özlem Uğurbaş Arslan, Medula sisteminde yapılan yeni bir güncelleme ile eczacıların hasta ilaç bilgilerine erişimi kısıtlandığını açıkladı.
Medula sisteminde yapılan yeni bir güncelleme ile eczacıların hasta ilaç bilgilerine erişimi kısıtlandı. Bu durum, hastaların ilaç kullanımı, tedavi süreçlerinin takibi ve ilaç güvenliği açısından ciddi aksaklıklara yol açabilir.
Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özlem Uğurbaş Arslan, yapılan değişikliğin hastaları ve eczacıları zor durumda bırakacağını belirterek, bu hatalı uygulamadan derhal vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.
ECZACILAR ARTIK HASTA BİLGİLERİNE ULAŞAMAYACAK
Yeni düzenlemeyle birlikte hastaların ilaç bilgileri, bitiş tarihleri, yeni-eski raporları ve rapor bilgileri artık eczacılar tarafından görülemeyecek.
Bu kısıtlama, eczacıların ilaç temin süreçlerinde hastalara yardımcı olmasını zorlaştırırken, tedavi süreçlerinde ciddi aksamalara neden olabilecek. Hastaların ilaçlarını zamanında temin edememesi veya yanlış ilaç kullanım riskinin artması, sağlık hizmetlerinin bütünlüğünü tehdit ediyor.
“ECZACILAR SADECE İLAÇ SATAN KİŞİLER DEĞİLDİR”
Trabzon Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özlem Uğurbaş Arslan, eczacıların sadece ilaç satışı yapan kişiler olmadığını, hastaların güvenli tedavi almasını sağlayan sağlık profesyonelleri olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Doğru ilaç kullanımı, yan etki takibi ve ilaç etkileşimleri gibi kritik konular, bu yeni düzenleme ile büyük bir tehlikeye girmektedir.
Daha da önemlisi, bu yanlış uygulama eczacı ile hastayı karşı karşıya getirecek ve ilaca erişimde yaşanan aksaklıkların sorumlusu bizmişiz gibi gösterilecektir. Oysa sorun biz değil, hastaların sağlığını hiçe sayan bu keyfi uygulamadır.”
“KVKK GEREKÇESİYLE ERİŞİM ENGELLENMESİ HUKUKİ AÇIDAN SORUNLU”
Eczacı Odası Başkanı Arslan, bu kısıtlamanın Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) gerekçe gösterilerek uygulanmasının hukuki açıdan da tartışmalı olduğunu belirtti.
“Hasta mahremiyetine saygı, yalnızca eczacılara yüklenen bir sorumluluk değildir; Tüm sağlık profesyonelleri aynı etik ve hukuki çerçevede hareket etmektedir.
Dolayısıyla 1. Basamak sağlık hizmet sunucuları olan eczacıların bilgilere erişimini kesmek, sağlık hizmetlerinde aksaklıklara yol açacak haksız bir uygulamadır.”
“HATALI UYGULAMADAN DERHAL VAZGEÇİLMELİ!”
Trabzon Eczacı Odası, hastaların mağdur olmaması, tedavi süreçlerinin aksamaması ve ilaç güvenliğinin korunması için bu yanlış düzenlemenin acilen kaldırılması gerektiğini belirtti.61haber