9:40 am - ENFLASYON GELİRLERİ YEDİ!
2:10 pm - TRABZON’DAN TÜİK’E SERT ENFLASYON TEPKİSİ: Yoksulluğu rakamlarla gizleyemezsiniz
8:49 am - TÜİK, NİSAN AYI ENFLASYONUNU AÇIKLADI
7:52 am - ENAG, NİSAN AYI ENFLASYONUNU AÇIKLADI: Aylık yüzde 4,46 arttı, yıllık bazda yüzde 73, 88 oldu.
6:42 pm - GENEL KURUL İLANI
10:35 am - İTO NİSAN AYININ TÜKETİCİ ENFLASYONUNU AÇIKLADI: İstanbul’da fiyatı en çok artan ürün belli oldu
8:53 pm - ULAŞIM ZAMLARI PEŞ PEŞE GELİYOR! Trabzon B. Belediyesi otobüs ücretleri artırıldı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Piyasada bulunan 7.000 kalem ilaç içinde az bulunan 950 ilacın, şu an 154’e kadar düştüğünü söyleyebilirim. Önümüzdeki 3-4 hafta içinde normale döneceğini bekliyoruz” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda dün gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
“SMA Bilim Kurulunun ne zaman toplanacağına” ilişkin soru üzerine Koca, kurulu ocak ayı içinde toplamayı planladıklarını bildirdi.
Kurulun ana gündem maddesinin tedavide kullanılan ilaçlara yönelik son gelişmeler olacağını aktaran Koca, “Kurulda, ülkemizde henüz kullanılmayan ilaç ve tedavilerle bunların hangi hasta guruplarında kullanılabileceğine karar verilebilir.
Bilim Kurulumuzun bu konuda alacağı kararı da kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.
“3-4 HAFTA İÇİNDE NORMALE DÖNECEĞİNİ BEKLİYORUZ”
“Piyasada bulunamayan ilaçlarla” ilgili soru üzerine Koca, bu konuda geçen hafta önemli adımlar attıklarını belirterek, şunları kaydetti:
“İlaçlar için kur güncellemesi yapılarak Resmi Gazete’de yayımlandı. Ayrıca piyasada yeterli miktarda ilaç bulunana kadar bir süreliğine ilaçların ihracatını durdurduk.
Bunun dışında sektörün tüm paydaşlarını topladık ve sorunu ele aldık. Tedarik sorunlarını değerlendirdik. Attığımız bu adımların öncesinde 950’ye yakın ilacın piyasada olmadığını veya çok az olduğunu belirlemiştik.
Piyasada bulunan 7.000 kalem ilaç içinde az bulunan 950 ilacın, şu an 154’e kadar düştüğünü söyleyebilirim. Önümüzdeki 3-4 hafta içinde normale döneceğini bekliyoruz.
Antibiyotiklerle ilgili de genel bir talep artışı var. Mevsim kaynaklı hastalıkların artışı öngörülerek geçen yıla göre bazı antibiyotik çeşitlerinin üretiminde yüzde 29’luk bir artış gerçekleşti.
Antibiyotik talebi ise bu oranın üzerinde gerçekleşti. Ancak önümüzdeki 3-4 hafta içinde üretimde daha önemli oranda artış olacak ve sıkıntının azaldığını hep birlikte göreceğiz.”
“15 HASTADAN BİRİ COVİD”
Koca, Covid-19 belirtisi gösteren kişilerin sayısına ilişkin ise “Üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetiyle müracaat eden hastaların yüzde 6,2’si yani yaklaşık 15 hastadan biri Covid.
Hastalıkların yaygınlığını sıralamak gerekirse, ağırlıklı olarak influenza yani grip, RSV, Rhinovirus ve son olarak Covid şeklinde.” dedi.BirGün