8:41 pm - HASTAMIZ İÇİN KAN TALEBİ İLANI: Sana ihtiyacımız var!
6:59 pm - PROF. DR. MEHMET CEYHAN ARTAN KORONAVİRÜS VAKALARINA KARŞI YURTTAŞLARI UYARDI
6:57 pm - TRABZON’DA CORONAVİRÜS RAKAMLARINDA KORKUTAN ARTIŞ! Tedbir çağrısı yapıldı
11:28 am - TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ: Aşılanmaya başlanmalı, maskeye geri dönülmeli
11:27 am - CORONAVİRÜS VAKALARI YÜKSELİŞTE…: Tedbirler konusunda henüz açıklama yok
11:19 am - EMEKLİLER İSYANDA: Artık yeter!
11:00 am - FUKARANIN ÇAY’INA BİR ZAM DAHA: Son iki ayda yüzde 61,3’lük artış
8:04 pm - PROF. DR. AHMET SALTIK: Kurban Bayramı için çağrı yapılmalı
6:33 pm - TRABZON BÜYÜKŞEHİR AÇIKLADI | Dolmuş ve minibüs tarife ücretlerine zam!
9:19 am - TÜİK’E GÖRE YILLIK ENFLASYON YÜZDE 78,62 OLDU: Son 24 yılın zirvesi!
SIFIR GÜMRÜKLE 400.000 TON ŞEKER İTHALATI KARARI ALDILAR
400.000 ton şeker ithalatı için tarife kontenjanı açıldı.
Türkiye Şeker Fabrikaları ‘Türkşeker’, 31.05.2022 tarihinde şeker fiyatına yüzde 31 zam yapmıştı. Daha önce kilogramı KDV dahil 5,96 TL’den satılan şekerin fiyatını 7,80 TL oldu.
İktidar, Şeker fabrikalarının bir kısmını sattı, bir kısmı faaliyet dışına itildi. Mevcut şeker fabrikaları da maliyet nedeniyle yüzde 31 zam yapmıştı. İç piyasa ihtiyacını karşılamayacak gelmiş olmalı ki, iktidar sıfır gümrükle 400.000 ton şeker ithalatı kararı aldı.
İthalatta kota ve tarife kontenjanı hakkında karar çerçevesinde şeker ithalatına 400,000 tona kadar sıfır vergili tarife kontenjanı tanımlandı.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre 400.000 ton kamış veya pancar şekeri sıfır gümrükle ithal edilecek.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan şeker ithalatında tarife kontenjanı uygulanması hakkında karar kapsamında, kamış veya pancar şekeri ithalatında, 400,000 tona kadar gümrük vergisi ve ek mali yükümlülükler sıfır olarak uygulanacak.
Karar kapsamında yapılacak ithalat Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek ithal lisansıyla mümkün olabilecek.
Tarife kontenjanının dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım esasları Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğle belirlendi.
Buna göre, açılan tarife kontenjanı, C şekeri tahsisat belgesi sahibi firmalar öncelikli olmak üzere, söz konusu ürünü şekerli mamul üretiminde hammadde olarak kullanan sanayici firmalara dağıtılacak.
Tarife kontenjanı taleplerine ilişkin başvuruların 10 gün içinde, bakanlığın web sitesi üzerinden (www.ticaret.gov.tr) elektronik imza ile yapılması gerekiyor.
Türkiye’de yurtiçi şeker üretimi A ve B kotası adı verilen bir sistemle düzenleniyor ve üreticilere dağıtılıyor. Bu kotalar dışında üretilen ve yurtiçinde pazarlanamayan şekerler C şekeri olarak adlandırılıyor.