9:01 am - LPG’YE DEV ZAM!: 3 Ekim 2023 güncel benzin ve motorin fiyatları…
2:42 pm - AVRUPA’NIN EMEKLİSİ AYDA NE KADAR ALIYOR?
2:22 pm - EMEKLİYE GELİNCE BÜTÇE YETERSİZ! | “… Sorun kaynak değil, siyasi tercih.”
9:18 am - FAHRETTİN KOCA’DAN COVİD-19’DAN YAŞAMINI YİTİREN BAŞHEKİME İLİŞKİN AÇIKLAMA
9:10 am - MASKE ZORUNLULUĞU GERİ GELDİ! Vakalarda artış var!
8:30 am - İTO EYLÜL VERİLERİ AÇIKLANDI: İstanbul’da yıllık enflasyon yüzde 73,18
9:07 am - VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
8:33 am - 4 KİŞİLİK BİR AİLENİN AYLIK GIDA HARCAMASI 5 KATINA ÇIKTI | Yoksulluk sınırı 43.000 lirayı aştı!
Pandemi sürecinde tavan yapan hayat pahalılığı, Bayburt ve Erzincan’da vatandaşlar için çok önemli olan ısınma giderlerini de vurdu. Dövize endeksli artan kömür fiyatları kış öncesi vatandaşları düşündürüyor, düşündükçe üşütüyor. Kömür fiyatları dövize endeksli de dövizin sorumlusu halk mı?
Trabzon’da bugünkü ceviz kömürün torbasının 80 TL olmak üzere tonu 3200 TL’ye, oduncularda kıt olan odunun tonu da 800 TL’ye satılıyor.
Vatandaşlar, “Bir ton kömürün satış fiyatının 3 bin liraya kadar yükseldiği Bayburt ve Erzincan’da, doğalgaza yapılan zamların acısı ise, önümüzdeki aydan itibaren çıkmaya başlayacak.
Geçtiğimiz yıldan bu zamana kadar yüzde 30’dan fazla fiyat artışı yaşayan doğalgazla birlikte bu yıl ısınma giderleri aylık ortalama 250-300 lira arasında artmış olacak.
Geçtiğimiz yıl 1.200 – 1.300 lira bandında seyreden kömürün tonunun bu yıl neredeyse 3.200 lira sınırına dayanmış olması yurttaşları kara kara düşündürürken, dövize endeksli olan kömürün fiyatındaki artışın ilerleyen aylarda da sürmesi bekleniyor.”
Bayburt’ta mahrukatçılık yapan esnaf, son bir yıl içerisinde her alanda olduğu gibi yakıt fiyatlarının da artış yaşadığını belirterek, “Bunun en basit örneği kömür fiyatlarındaki anormal artış oldu.
Geçtiğimiz yıl 1.200 lira bandında sattığımız kömürü bu yıl neredeyse 3.000-3200 liradan satmak zorunda kalacağız” dediler.
Kömürün dövize endeksli olduğunu ve dolardaki her artışın ister istemez kömür fiyatlarına da yansıdığını dile getiren mahrukatçı esnaf, “Peşin parayla kömür almak zaten zor, bu yüzden borçlanarak alan vatandaşlarımıza mecburen dolar üzerinden satışı yapılıyor. Çünkü biz kömürün geri ödemesini dolar üzerinden yapıyoruz” diye konuştular.
Baba mesleğini devam ettiren kömürcü Burak Peker, “Satışlarımız düştü, ton ton satışlarımız artık yok. Torba şeklinde satış yapabiliyoruz. 1 ton kömür alacak vatandaş bile 5-6 torba kömür alıp gidiyor. Bittikçe alırım diyor.
Vatandaş artık çuvalla odun almaya yöneldi. Odunu ucuz buldukları için, çuvalı 10-15 TL olduğu için vatandaş odunu alıp yakmayı tercih ediyor. Buda bizim satışlarımızı etkiliyor. Geçen sene kömür satışlarımızın tonu 1.200, 1.300 TL iken bu yıl satışlarımız 3.000-3200 lira civarı oldu. Vatandaşta bu fiyatlardan etkilendi. Fiyatların yükselmesinden dolayı bizde memnun değiliz. Allah milletimize yardım etsin.” şeklinde konuştu.
Aynı iş yerinde çalışan, iş yeri sahibi Özcan Peker ise, “Geçen yıl ile bu yılın satış fiyatları arasında çok fazla fark var. 1000 TL’ye geçen sene sattığımız kömür bu yıl 2. 800 TL. Gelen vatandaşlar kömürü sadece sorup gidiyor, almıyor. Neden almıyor çünkü milletin alım gücü yok.” ifadelerini kullandı.