SON DAKİKA

DARICA HALK KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ (Akçaabat)

İZMİR’DE 6.9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Bu haber 30 Ekim 2020 - 16:04 'de eklendi ve 202 views kez görüntülendi.
İZMİR’DE 6.9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

İZMİR’DE 6.9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

En az 6 ölü

İzmir’de AFAD’ın ölçümüne göre 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çöken binaların olduğu deprem kentte korku yaratırken, yurttaşlar sokağa indi. 6 kişi yaşamını yitirdi, 257 kişi yaralandı.

AFAD’ın duyurusuna göre depremin merkezi Seferihisar açıkları olarak kaydedilirken derinliği 16.54 km olarak ölçüldü.

AFAD, İzmir depreminde hayatını kaybedenlerin sayısının 6, yaralananların sayısının da 257 olduğunu duyurdu.

#Deprem

Büyüklük : 6.6 (Mw)

Yer : Ege Denizi, 17.26 km. Seferihisar (Izmir)

Tarih-Saat : 30.10.2020, 14:51:24 TSİ

Enlem : 37.8881 N

Boylam : 26.7770 E

Derinlik : 16.54 km

Detay : https://t.co/cjTZU5M6PT@afadbaskanlik @trthaber @anadoluajansi

— AFAD Deprem (@DepremDairesi) October 30, 2020

Kandilli Rasathanesi’nin verdiği bilgiye göre ise depremin büyüklüğü 6.9, derinliği ise 11.8 km.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir’deki depremin ardından tahmini şiddet haritasını yayınladı.

Depremin hemen ardından Ön Değerlendirme Raporu hazırlayan AFAD, Deprem Ön Hasar Tahmin sisteminde, sarsıntının en şiddetli hissedildiği yerlerin İzmir’in güneyi, Aydın’ın batısı ve Muğla’nın kuzeybatısı olduğu gözüküyor.

ÇÖKEN BİNALAR VAR

İzmir’de yurttaşlar depremin ardından tedbir olarak sokağa indi. Depremin etkisiyle çok sayıda bina çöktü. İzmir’in Bayraklı ilçesi 1593 Sokak’ta deprem nedeniyle yıkılan binanın enkazından 3 kişi yaralı çıkarıldı.

Özellikle Bornova ve Bayraklı’da yıkılan çok sayıda binada arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Seferihisar ilçesinde ise küçük çapta tsunamiler nedeniyle sel oluştu.

Bornova’nın Çamkıran pazar yeri arkasındaki bir binanın ilk 2 katı çöktü. Binadan 2 kişi yaralı olarak kurtarıldı.

İzmir’deki depremin ardından Bornova’da bulunan bir binanın ilk iki katı çöktü. Binadan iki kişi yaralı olarak kurtarıldı

İzmir Valisi Köşger, “Şu ana kadar tespitlerimiz 4 binanın tam olarak yıkılmış olduğu. 10’un üzerinde de yan yatmış bina var. Çok hasarlı binalar da var.” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin ardından “Şu ana kadar İzmir Bornova ve Bayraklı’da 6 binanın yıkıldığı ihbarı geldi.” açıklamasında bulundu. Soylu, “Uşak, Denizli, Manisa, Balıkesir, Aydın ve Muğla’da binalarda ufak çatlaklar dışında ve can kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar gelmemiştir,” ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da “İzmir’de yaşanan deprem nedeniyle evlerine giremeyen vatandaşlarımız, arzu etmeleri halinde din görevlilerimizin rehberliğinde uygun olan camilerimizde diledikleri kadar kalabilirler.” açıklamasında bulundu.

SOYER: ZAYIF MALZEMEDEN ÇÖKMELER OLABİLİR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremin ardından “Az önce yaşanan deprem nedeniyle tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can ve mal kaybının olmamasını umut ediyorum. Gelişmeleri takip ediyoruz. Afet ekiplerimiz hazır,” açıklamasında bulundu. Soyer “Özellikle Bayraklı’da bina yıkımları var, can kayıpları olabilir. 20’ye yakın bina yıkıldığı ihbarı aldık,” ifadelerini kullandı. Soyer, “Türkiye’deki yapı stoğu ne yazık ki, bu büyüklükteki depremleri hatasız, göçmeden atlatacak durumda değil. O bölgede özellikle zemin koşullarının da hiç uygun olmadığını biliyorum. Bayraklı ve Bornova’da. Zayıf malzeme özellikleri olabilir. Özellikle düzensiz taşıyıcı sistemlerden kaynaklanan sorunlar olabilir,” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ege Denizi’nde meydana gelen deprem nedeniyle Batman’daki programını iptal edip, deprem bölgesine gitmek üzere yola çıktı. Bakan Kurum yaptığı açıklamada “5 bina yıkıldı. Tüm ekiplerimizle yaraları hızlıca saracağız. Enkaz altındakiler için hızlı şekilde seferber olacağız,” ifadelerini kullandı.

MSB: BAKANLIĞA BAĞLI BİRLİK VE KURUMLARDA OLUMSUZLUK TESPİT EDİLMEDİ

Milli Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan yapılan açıklamada, “İzmir’de meydana gelen deprem sonrası yapılan incelemede, Millî Savunma Bakanlığı bağlısı birlik ve kurumlarda herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir” denildi.

“DAHA BÜYÜĞÜNÜ BEKLEMİYORUZ”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan deprem sonrasında BirGün’e açıklama yaptı. Murathan, “Bu deprem tuzla fay hattı üzerinde gerçekleşti. AFAD’ın verilerine baktığımız zaman 6.6 civarında bir şiddette olduğunu gördük. Depremle beraber fayın bütünüyle kırıldığını düşünüyoruz. Fayın tümüyle kırılması olumlu bir durum. Bu fay hattında daha büyük bir deprem gerçekleşeceğini düşünmüyoruz ancak artçı depremler olacaktır” dedi.

“DEPREMİN OLACAĞINI ÜÇ AYDIR SÖYLÜYORDUM”

Deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, BirGün’e depremin ardından açıklamalarda bulundu. Ercan, şunları söyledi: “Deprem tam da bir hafta önce dediğim yerde oldu. Depremin olacağını üç aydır söylüyordum. Aydın’dan gelen kırıkla Seferihisar’dan gelen kırığın arasında her an deprem olabilir demiştim ve maalesef oldu. Bu depremle eşik değer aşılmıştır. İzmir ve Aydın illerinde özellikle Rum evlerinde yıkılmalar bekliyorum bunun dışında da bazı evlerde yıkılmalar olabilir. En fazla Sisam Adası’nda ve diğer Ege Adalarında yıkım bekliyorum. Bunun dışında yine depremler olacaktır bunlar, çok yıkıcı olmayacaktır ve hasar görmüş evler bu depremlerle yıkılacaktır. En fazla sarsıntı Seferihisar, Urla, Kuşadası, Bornova, Göztepe, Bostanlı ve Mavişehir’de görülmüştür. Özellikle bu saydığım yerlerde oturanlar bu gece evlerine girmesinler. Çok şükür ki deprem bu saatte oldu. Deprem akşam saatlerinde olsaydı etkisi daha fazla olacaktı.”

Yine BirGün’e açıklamalarda bulunan Afet Uzmanı ve Akademisyen Dr. Kubilay Kaptan “İzmir’deki bir deprem beklendiğini 2009 yılından bu yana söylüyorduk. 2009 yılında altında benimde imzamın olduğu bir raporla depremin beklendiğini söyledik ve kamuoyuna sunduk. Aslında bu depremi İzmir diye değil de Ege diye konuşmak daha doğru,” dedi.

 

Kaptan, şöyle devam etti: “Bu zaman kadar birçok defa hem Yunanistan tarafında, hem bizim tarafımızda, hem de Kıbrıs’ta 7 büyüklüğünde depremler olmuştur. 2009 yılında hazırladığımız raporda da bu şiddette depremlerin geleceğini söylemiştik. İzmir Dünya depremselliği fazla olan ilk 20 şehir arasındadır. Deprem İzmir’de olmadı, İzmir’e 80 kilometre uzaklıkta ve denizde gerçekleşti. Ayrıca, 6.8’lik, 6.9’luk depremin İzmir’de hissedilme oranı 6.3 İle 6.4 arasındadır. Bu şiddetle hissedilen bir depremde de İzmir’deki ve diğer kentlerdeki binaların yıkılmaması lazım. Çünkü İzmir’deki binalar ve hatta tüm ülkedeki binalar en az 7 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olmalıdır.”

“6 ŞİDDETİNE VARAN ARTÇILAR YAŞANACAKTIR”

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Batı Anadolu Bölgesi Türkiye’nin en sık deprem olan bölgelerinden bir tanesi ve özellikle bu gölgede deniz içerisinde çok fazla fay var. Burası geçmişte de 7’nin biraz altında depremler yaşayan bir bölge. Jeolojik açısından olağan bir deprem diyebilirim. Depremin en çok hasarı İzmir civarında verdiği görülüyor ve bu da zeminin zayıf yapısı ve yapıların zayıflığı ile alakalı. Dikkat etmek lazım, artçılar olacaktır. Şiddeti 6’ya kadar varan artçılar gelecektir hasar gören binalar varsa bunlara dikkat etmek lazım.” dedi.

“15-20 CİVARINDA ARTÇI MEYDANA GELDİ, ARTÇILAR DEVAM EDECEK”

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin ardından BirGün’e konuşarak artçıların sürebileceği uyarısında bulundu.

Sözbilir, “Depremin büyüklüğünün 7’ye yakın olduğunu görülüyor. Deprem araştırma merkezimiz Buca’da ve biz de depremi çok şiddetli hissettik. Deprem karada değil denizin içindeki fayda gerçekleşiyor. Tam olarak ise Sisam Adası’nın kuzeyindeki bir fay hattında kırılma meydana geliyor. Bu da bize bir tsunami tehlikesi olabileceği gösteriyordu ve küçük çaplı da bir tsunaminin gerçekleştiğini görüyoruz. Artçı depremler sürüyor 15-20 civarında artçı deprem yaşandı. Artçı depremler devam edecek,” dedi.

Sözbilir şöyle devam etti; “Yıkım olan bölgelerin kırılma meydana gelen faya çok yakın olmaması da dikkat çekici. Mesela depremin vurduğu Bornava İlçesi fay hattına 70 kilometre uzaklıkta. Dolayısıyla bu da şunu gösteriyor, İzmir’deki bina stoğu depreme hazır değil. İzmir’in içinde çok sayda fay hattı var bu fay hatları kırılırsa çok fazla can ve mal kaybı olacak demektir. İzmir’de depreme hazır olmayan binaları hızlıca iyileştirmemiz gerekiyor. Tsunami olması için 7 şiddetin veya bunun üzerinde bir deprem olması lazım. Artçı sarsıntılar yeni bir tsunamiyi tetiklemez. Küçük ölçekli bir tsunami yaşandı artçılar da küçük ölçekli depremler olduğu için yeni bir tsunami tehlikesi görülmüyor.”

Deprem İstanbul, Bursa, Yalova ve Çanakkale’de de hissedildi.BirGün

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA