9:46 pm - ÇOCUK İŞÇİLİK SANAYİLERE YAYILIYOR: 1 yılda 66 çocuk çalışırken hayatını kaybetti
9:58 pm - ÜCRETSİZ YEMEK YOK, Pahalı simit var!
9:40 pm - KREDİ KARTI KULLANANLAR DİKKAT! Zorunlu hale geliyor
12:47 pm - DİKKAT! KİRAYI ELDEN ÖDEYENE CEZA GELİYOR: Ev sahibi de ceza ödeyecek
8:10 pm - İLK DERSİMİZ TÜRK-İSLAM
7:47 pm - 2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞLIYOR | 3 aylık tatil sonunda yarın ilk ders zili çalıyor…
12:19 pm - VERGİ UZMANI OZAN BİNGÖL YAZDI: OVP vatandaş için ne getiriyor? Ne götürüyor?
9:56 pm - ÇAY FİYATLARINA ZAM: Dar gelirliye yemek içmek de haram oldu!
8:08 pm - SAĞLIKTA CAN YAKAN EŞİTSİZLİK: ilkin çocukları vuruyor
Pandemiden sonra yeni felaketler kapıda. TBMM’de sunum yapan Prof. Kiraz, iklim krizinin yıkıcı etkisi için uyardı: Her yıl sıtma, ishal nedeniyle 250 bin ölüm meydana gelebilir. Yok olan hastalıklar ortaya çıkabilir.
Dünya Covid 19’la mücadelesini tamamlamışken iklim değişikliği sonucu rastlanmayan hastalıklarla yeniden karşı karşıya kalabilir. Uyarı, TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu’nda sunum yapan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz’dan geldi. Kiraz, gıda ve su kıtlığı sonucu artan nüfus hareketliliği nedeniyle enfeksiyonlardaki artışın, insanoğlunu eski hastalıklarla baş başa bırakabileceğini ifade etti.
Prof. Kiraz‘ın açıklamalarında satırbaşları:
♦ Deniz seviyesindeki artış, deniz suyunun yapısı ve bitki örtüsü yapısındaki değişimler salyangoz ve diğer soğukkanlı hayvanlarda oluşabilecek hastalıkları insanoğlunun kapısına getirecek.
♦ İklim değişikliğinin insan sağlığına ölümcül etkileri olacak. Hava olayları ile ilişkili afetlerde her yıl 60 bin ölüm gerçekleşmekte.
♦ İklim değişikliğinin neden olduğu sıcak stresi, yetersiz beslenme, sıtma, ishal sonucu 2030- 2050 arasında her yıl 250 bin artan ölüm beklenmekte.
♦ İklim krizinin 2041- 2070 döneminde Türkiye’deki etkisi şiddetlenecek. Özellikle güneyde tehlike yüksek.
♦ Sağlık sorunları açısından İstanbul ve Ankara öne çıkacak.
♦ İzmir, Şanlıurfa, İstanbul gibi illerde sağlık sektörü açısından azaltım/uyum eylemlerinin gerçekleştirilmesi önemli.
***
İnsanoğlu, tüm dünyaya virüs gibi yayılıyor
Komisyonda konuşulanları BirGün’e değerlendiren CHP Milletvekili Murat Bakan, “Bu dünyaya virüs gibi yayılıyoruz. Gittiğimiz her yerde canlı, cansız doğayı yok ediyor, kendimizden başka canlılara yaşam alanı tanımıyoruz” dedi. Bakan, şunları söyledi: “Amazonlar mera için kesilirken, daha önce belki de hiç karşılaşılmayan canlılarla, virüslerle karşılaşılıyoruz. Covid-19 gibi salgınların sebebi belki de kendimizden başka canlılara yaşam alanı tanımamamızdan. İklim krizi çölleşme, suların yükselmesi, ürün azalması, gıda kıtlığına neden olacak. Bu da yeni salgınlara. Belki hiç bilmediğimiz bir sıtma türü milyonlarca insanı öldürebilecek. Doğa bu pandemi ile bizi uyardı. Bu uyarıyı dikkate almak zorundayız. İklim krizi bir avuç insanın kaygısı ya da kopmuş buzulun üzerindeki kutup ayısının sorunu değil. Bir çevre krizi de değil. İklim krizi insanlığın varoluş krizi.”
***
isinan-havada-olumcul-tehlike-880976-1.
Artan sıcaklığın bölgelere etkisi
2041- 2070 döneminde tehlikenin düzeyi ülke genelinde şiddetlenmekte.
Tehlike düzeyi çok yüksek
Tehlike düzeyi yüksek bölgeler
Orta düzeyde riskli
Riskin düşük olduğu bölgeler