9:46 pm - ÇOCUK İŞÇİLİK SANAYİLERE YAYILIYOR: 1 yılda 66 çocuk çalışırken hayatını kaybetti
9:58 pm - ÜCRETSİZ YEMEK YOK, Pahalı simit var!
9:40 pm - KREDİ KARTI KULLANANLAR DİKKAT! Zorunlu hale geliyor
12:47 pm - DİKKAT! KİRAYI ELDEN ÖDEYENE CEZA GELİYOR: Ev sahibi de ceza ödeyecek
8:10 pm - İLK DERSİMİZ TÜRK-İSLAM
7:47 pm - 2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞLIYOR | 3 aylık tatil sonunda yarın ilk ders zili çalıyor…
12:19 pm - VERGİ UZMANI OZAN BİNGÖL YAZDI: OVP vatandaş için ne getiriyor? Ne götürüyor?
9:56 pm - ÇAY FİYATLARINA ZAM: Dar gelirliye yemek içmek de haram oldu!
8:08 pm - SAĞLIKTA CAN YAKAN EŞİTSİZLİK: ilkin çocukları vuruyor
Elektrik faturasından alınan TRT payı ve enerji fonu kaldırıldı.
Ancak, elektrik faturasında yer alan vergi ve fon kesintileri içerisinde en büyük pay yüzde 18 ile KDV’ye ait.
100 liralık elektrik faturasının 15 TL’si KDV.
Elektrik faturalarından alınan TRT payı ve enerji fonu kesintilerinin artık alınmayacağı açıklandı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, enerji fiyatlarındaki artışın tüketiciler üzerindeki mali yükünü hafifletmek için elektrik faturalarındaki TRT payı ve enerji fonu kesintilerini kaldıracaklarını açıkladı.
Elektrik faturalarında yüzde 2 oranında TRT payı yüzde 0,7 oranında da enerji fonu kesintisi yer alıyor.
Ekonomik kriz ve artan fatura yükü yurttaşı isyan noktasına getirdi. Yüksek enflasyon nedeniyle maaşlar erirken kabaran faturaların yükü her geçen gün daha fazla artıyor.
Kış aylarının gelmesiyle de artan enerji harcamaları gündeme gelmeye başladı. Elektrik fiyatları, enflasyon oranından çok daha fazla yükseliyor ve elektrik faturalarını ödeyemeyen yüzbinlerce yurttaşın elektriği kesiliyor.
Yurttaşların elektrik faturalarını düşürmek için elektrik üretim,iletim ve dağıtım faaliyetlerini özel şirketlerin kâr ve kazanç alanı olmaktan çıkarıp, kamusal bir hizmet olarak verilmesi gerekiyor.
Elektrik faturalarını düşürmek için atılacak ilk adım ise elektrik tarifeleri üzerinde yüzde 19‘dan fazla paya sahip olan vergi ve fon yükünün hafifletilmesi. Fatura içerisinde yer alan kalemler arasında en büyük pay KDV’ye ait.
KDV YÜZDE 1’E DÜŞMELİ
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Temmuz-Aralık aylarını kapsayan 2021’in ikinci döneminde elektriğin birim fiyat 91,56 kuruşa çıktı. Yılbaşından bu yanan elektriğe yapılan zam yüzde 24,5’i bulmuş durumda.
EPDK temmuzda yapılan tarife değişikliğini elektrik üretiminde oluşan maliyet artışları nedeniyle yapıldığını belirtmişti. Bu maliyet artışının yükü ise ücretleri artmayan geniş halk kesimlerinin sırtındaki kamburu büyütmüş durumda.
Halk için her geçen gün yükü büyüyen elektrik faturaları üzerindeki vergi ve fonlarla Hazine’ye de milyarlarca lira aktarılıyor.
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Çalışma Grubu’nun raporuna göre konutlarda tüketilen ve kilovatsaati 91,56 kuruşa karşılık gelen birim fiyatın 47,43 kuruşu enerji bedeli, 26,51 kuruşu dağıtım bedeli, 17,62 kuruşu ise vergi ve fonlardan oluşuyor.
Buna göre yurttaşlar ödedikleri her 100 liralık elektrik faturasının 19 lirasını Hazine’ye ödüyor.
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, konut aboneleri için KDV’nin doğrudan bir maliyet olduğuna dikkat çekti. KDV’nin konut aboneleri için yüzde 1’e, tarımsal alanda hizmet üreten çiftçilerin desteklenmesi için Tarımsal Sulama abone grubu için de yüzde 8’e indirilmesi gerektiğini vurguladı. Yurttaşın ödediği 100 liralık faturanın 15 liradan fazlasını KDV oluşturuyor.
1 MİLYAR LİRALIK KAYNAK
TRT katkı payı, 1984 yılından itibaren alınmaya başlanan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun giderlerinin karşılanabilmesi için yurttaşlardan alınan kesintileri ifade ediyor.
TRT katkı payı, elektrik faturalarından başka hiçbir faturada bulunmuyor. Ancak TRT bandrolü gördüğünüz her elektrikli cihazdan, basılı yayın ürününden ve konser vb. Biletinden TRT katkı payı alınıyor.
2017 yılında yapılan düzenleme ile sanayi abone grubu TRT Payından muaf tutulmuştu. TRT, tüm hanelerdeki elektrik faturalarından 1,2 milyar TL kasasına koymuştu. Bir başka ifadeyle yurttaşın faturalarındaki yüzde 2’lik ek kesinti ile 1 yılda TRT’ye 1 milyar lira kaynak sağlamıştı.
Sayıştay raporuna göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na geçen yıl enerji fonu kapsamında toplam 1 milyar 2 milyon 652 bin 256 lira aktarılmıştı.