SON DAKİKA

DARICA HALK KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ (Akçaabat)

EKONOMİ ALARM VERİYOR: Kısa vadeli dış borç stoku 200 milyar doların üzerine çıktı

Bu haber 18 Mayıs 2023 - 10:01 'de eklendi ve 13 views kez görüntülendi.
EKONOMİ ALARM VERİYOR: Kısa vadeli dış borç stoku 200 milyar doların üzerine çıktı

EKONOMİ ALARM VERİYOR: Kısa vadeli dış borç stoku 200 milyar doların üzerine çıktı

.

Kısa vadeli dış borç stoku 200 milyar doların üzerine çıktı

Seçim sonrası Türkiye’nin hızla artan risk primi (CDS) 675 baz puana yükseldi.

Finans uzmanları “Ödemeler dengesi krizine yakınız” yorumları yapıyor.

Merkez Bankası (MB) tarafından Mart 2023 dönemine ilişkin kısa vadeli dış borç istatistikleri açıklandı. Buna göre kısa vadeli dış borç stoku Mart sonunda yüzde 8,7 artışla 161,4 milyar dolar oldu.

Bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 8,2 artarak 66 milyar dolar olurken diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 2,4 artışla 56 milyar dolara yükseldi.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış kısa vadeli dış borç stoku ise 2023 ilk çeyrek sonu itibariyle yeni tarihi zirvesine çıkarak 203,3 milyar dolara yükseldi.

2022 yılı sonunda rakamın 190,2 milyar dolar olduğu dikkate alındığında artış 13,1 milyar dolar oldu.

RİSK PRİMİNDE YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Seçimler sonrası Türkiye’nin risk priminde (CDS) görülen yükseliş ivmesi devam ediyor. Seçim öncesi 500 puanın altına kadar düşen risk primi 675 baz puanla Ekim 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Gelişen piyasalar ligine bakıldığında Türkiye risk primi en yüksek ikinci ülke konumunda. Türkiye’nin üzerinde 5 bin baz puanın üzerindeki risk primiyle Arjantin geliyor. Türkiye’nin ardından ise Güney Afrika 317 baz puanla Güney Afrika yer alıyor.

Finans Uzmanı Ömer Rıfat Gencal, sosyal medya hesabından son verileri değerlendirirken “Kısa vadeli borç stoku 1 yıl içinde dönenler dahil tarihi bir rekora imza attı ve 203.3 milyar dolar oldu. CDS 700’e doğru koşuyor.

Anlamı, ödemeler dengesi krizine bu ekonomi yönetimi ile devam edilirse beklenenden çok daha yakınız. Türkiye’nin risk primi arttıkça borçlanma ve kaynak maliyetleri de artıyor…” ifadelerini kullandı.

***

‘İKTİDAR, MISIR MODELİNE YAKLAŞTI’

Seçim sonrası döviz kurundaki artış eğilimi sürüyor. Dolar, dün yüzde 0,20 yükselişle 19,7559 TL seviyesinden işlem gördü. Bu arada arka kapıdan döviz satışlarıyla TL’deki değer kaybının önüne geçmeye çalışan ekonomi yönetimi dün yeni hamleler geldi.

Bloomberg’in bankacılık kaynaklarından edindiği bilgilere göre; Merkez Bankası (MB) interbank işlemlerde bankaların günlük döviz alım limitini düşürdü. Kaynaklar, bankalar arası piyasada alınabilecek döviz tutarı limitlerinin yüzde 25 oranında aşağı çekildiği bilgisini verdi.

MB ayrıca bankalarda gerçek kişiler için dövizden TL’ye dönüşüm yükümlülüğünü artırdı. TL’ye dönüş yükümlülüğü yüzde 5’ten yüzde 10’a çıktı. Düzenleme ile daha çok döviz mevduatın TL’ye geçmesi hedefleniyor.

SERMAYE KONTROLÜ

Ekonomi profesörü Selva Demiralp, iktidarın döviz üzerindeki baskıyı kırabilmek için, sermaye kontrollerinin dozunu Mısır’daki gibi arttırabileceğini yazdı. Prof. Demiralp, BBC Türkçe’deki yazasında Mısır örneğini şöyle anlattı:

”Çifte kur sisteminin hakim olduğu ve serbest piyasa ile resmi kur farkının yüzde 20’lere çıktığı Mısır’da, eldeki kıt döviz en zaruri ihtiyaçlar için kullanılıyor ve hane halkının döviz talebi büyük ölçüde sınırlandırılıyor.

Bu tür bir uygulamaya geçilirse, Mısır’da olduğu gibi döviz yetersizliği nedeniyle yurt dışı seyahat ya da ithal tüketimin kısıtlanması gibi günlük hayata doğrudan yansıyacak sonuçlar doğabilir.

Şu anda çok da uzak olmadığımız bu örneğin sadece alım gücümüzde bir erime anlamına gelmediğini, yaşam şeklimizde de önemli sınırlamalar getirebileceğini, dış dünyaya açılan kapıları önemli ölçüde kapatabilecek sonuçları olduğunu göz önünde bulundurmakta fayda var.”BirGün

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA