11:40 am - TRABZON’DA SEBZE VE MEYVEYİ BEKLEYEN GİZLİ TEHLİKE!
10:46 pm - EMEKLİLERDEN “GEÇİNEMİYORUZ” MİTİNGİ: Kirayı, faturayı, ekmeği, suyu mu boykot edelim!
10:14 pm - HANEHALKI İÇİN YOK, Faiz ödemesine var
1:56 pm - METEOROLOJİ UYARIYI TEKRARLADI! Trabzon’a kar geliyor
10:16 pm - MOTORİNİN ARDINDAN BENZİNE DE ZAM
6:37 pm - ENGELLİ MEMDUH BAYRAKTAR’IN HAYKIRIŞI! Sokaklardaki sorunlarımıza çözüm istiyoruz
1:05 pm - MİLYONLARCA ÖĞRENCİ İÇİN KARNE HEYECANI YAŞIYOR!
8:47 am - AKARYAKITA REKOR ZAM GELDİ: Motorin 50 TL’ye dayandı!
10:17 pm - TRABZON VE BÖLGEMİZ’E KAR UYARISI!
8:58 pm - BES-AR: Sağlıklı beslenmenin maliyeti günlük 1.020 lira
Depremzede, öğrenci ve işçi kadınlar 8 Mart’a giderken yaşadıkları sorunları ve ortaklaşan taleplerini anlattı.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü 10 ilde yıkıma neden olan depremin sarsıntıları ve enkazı ile karşılıyoruz.
Deprem bölgelerinde hâlâ pek çok sorun çözülmez, kadınlar en temel ihtiyaçlarına dahi ulaşamazken illerde 8 Mart hazırlıkları dayanışma kampanyaları ile birleşiyor. Depremzede, öğrenci ve işçi kadınların 8 Mart taleplerine kulak veriyoruz.
“DAYANIŞMA İYİLEŞTİRİYOR”
Gözde Özaydın İskenderun’da çadır kentte kalıyor. Yaşadıkları en önemli sorun hijyen ve mahremiyet: “Tuvalet ve duşlarda zorlanıyoruz.
Şartlar istediğimiz düzeyde değil, insani bir duruma ulaşmalı.” Tuvaletlerde ışıklandırma, sabun ve su olmadığını söyleyen Özaydın, “Depoda gönüllü çalışmaya başladığımda kadınların çoğu, ‘Benim için değil çocuğum için’ diye geliyordu.
8 Mart’ın en önemli gündemi deprem olmalı. İlk hasarı alan kadınlar ve çocuklar oluyor” dedi. İlk günler sürekli ağladığını söyleyen Özaydın, “Dayanışma insana çok iyi geliyor. Ölene kadar kadınların dayanışması da mücadelesi de devam edecek” dedi.
Kadın olmanın zaten zor olduğunu söyleyen depremzede Türkan Yıldız ise “Şimdi daha da zorlaştı. Çocukların bakımından yaşlı bakımına yine yük bizde. Burada barınma sorunundan su sorununa birçok şeyi dayanışma ile aşmaya çalışıyoruz.
Bizim bizden başka dostumuz yok, halk olarak yapıyoruz. Sorunlarımızı kadınlarla dayanışarak aşıyoruz” dedi. Yıldız’ın 8 Mart talebi de barınma hakkı ve sağlıklı bir yaşam alanı.
“HAKKIMIZI ALMAK İÇİN MÜCADELEYE DEVAM”
Direnişteki Acarsoy Tekstil işçisi bir kadın ise kadın cinayetlerinin son bulmasını talep ederken, kadınların hor görülmediği bir düzen istiyor: “Evde ve işte kadınların çalışma koşulları çok ağır. Mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz.”
Ek zam talebiyle günlerdir direnişte olan Mata işçisi bir kadın “Mata’da çalışmaya başladığımda küçük bir fabrikaydı. Geçen sürede onlar büyüdü. Ancak bugün bizim birçok hakkımız yok sayılıyor. Şu saatten sonra mücadeleden geri dönüş yok” dedi.
Sendikalaştıktan sonra ilk 8 Mart’ı sözleşmelerine ücretli izin olarak eklediklerini hatırlatan kadın işçi, “Bugün de tüm kadınları bizimle dayanışmaya çağırıyoruz. Ek zam başta olmak üzere insanca yaşama talebimiz için direnmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
İş yerinde sürekli baskıya maruz kaldıklarını söyleyen başka bir Mata işçisi kadın ise “Çocuğumuz hastalandığında izin alınca sorun oluyor. Karşılığında aldığımız ücret ise eriyip gidiyor. İnsanca yaşanacak ücret talebimiz için mücadele edeceğiz” dedi.Evrensel