3:10 pm - ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FATURALARINDA YENİ UYGULAMA! 1 Nisan’da başlıyor
11:01 am - AKARYAKITTA ÜÇLÜ ZAM DALGASI GELİYOR! Benzin, Motorin ve Otogaza Tarih Verildi
10:32 am - BUGÜN ÇANAKKALE ZAFERİNİN 110. YILDÖNÜMÜ: Tüm kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz
4:07 pm - KIŞ TRABZON’U HENÜZ TERK ETMEDİ! Yüksek kesimlerde kar yağışı bekleniyor.
9:09 pm - METEOROLOJİ’DEN UYARI | Doğu Karadeniz’de Kuvvetli Rüzgar ve Kısa süreli Fırtına Bekleniyor!
9:30 pm - AKARYAKITTA BİR ZAM DALGASI DAHA! Benzine 1 lira 81 kuruş zam
5:19 pm - ELEKTRİĞE DEV ZAM YOLDA: Faturalar 4 kat artacak!
5:01 pm - BİRLEŞİK METAL İŞ SENDİKASI (BİSAM): 4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırı 79.165 lira
Uzun amandır dünyayı saran, yaşantımızın büyük bölümünü kapsayan, hastalandığımız, her gün yaklaşık 200 yakınımızı, komşumuzu, dostumuzu kaybettiğimiz, günlük yaşantımızı, sosyal aktivitemizi yapamadığımız, ekonomik ve iş hayatımızı altüst eden ancak genelde sorunumuzla baş başa kaldığımız coronavirüsle mücadele yöntemlerinin artık hepimizi sıktığı sorunlar yumağı ile baş başayız.
Ancak, sonu ölümle bitebilen, kesin önlenebilir tedavi yöntemi henüz geliştirilemeyen tıp dünyasının şimdilik tek önlemi olan belli süreli aşı geliştirilmeleri devam ediyor.
Bu çalışmaların yanında toplumca korunma yöntemlerini hepimizin bildiği bu kötü salgınla birlikte mücadele etmekten başka şansımız yok.
Coronavirüsün sürekli yeni varyant değişimleri deneniyle bilim insanlarını yeni yöntemler arayışlarına yol açıyor.
Konu ile ilgili Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ‘Omicron’ varyantı ile ilgili yeni açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Omicron hafif hastalık geçirildiği için yeterli bağışıklık sağlamayabilir. Çünkü bağışıklığın gelişmesi için de tablonun biraz ağır seyrediyor olması lazım. Hafif seyredenlerde bağışıklık daha zayıf olabiliyor. Yeterince koruyucu olmayabiliyor. Yeni varyantlar da ortaya çıkabilir” dedi.
Salgının seyrine ilişkin net bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirten Prof. Dr. Özlü söyle konuştu:
*Dünyada gerek aşılanma oranları gerek hastalığı geçirilerek kazanılan bağışıklık bu hastalığın daha hafif şekilde seyretmesine yol açtı, diye düşünüyoruz. Beklentimiz tabi bu.
*Önümüzdeki dönemde omicron dalgasının yavaş yavaş pikini tamamlayıp inişe geçmesiyle birlikte küresel çapta bir sürü bağışıklığının ortaya çıkması.
*Bunu arzu ediyoruz, bekliyoruz ama tabi bu olmayabilir yani o ihtimal de var.
‘VİRÜS TAŞIYAN ÇOK SAYIDA KİŞİ VAR’
Özellikle ‘Omicron’ varyantının hafif hastalık olarak geçirildiği için yeterli bağışıklık sağlamayabileceğini kaydeden Prof. Dr. Özlü, şu ifadeleri kullandı:
* Çünkü bağışıklığın gelişmesi için de tablonun biraz ağır seyrediyor olması lazım. Hafif seyredenlerde bağışıklık daha zayıf olabiliyor. Yeterince koruyucu olmayabiliyor.
* Böyle bir durum da var. İkincisi yeni varyantlar ortaya çıkabilir. Hala dünyada çok sayıda virüs var virüsü taşıyan kişi var.
Dolayısıyla bu kişilerde özellikle immün bağışık olmayan kişilerde immün yetmezlik kişilerde uzayan enfeksiyonlar, yeni hayatlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
* Bu bakımdan bu konuda kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ama hepimizin umudu bu sürecin bir an önce bitmesi. Uzun sürdü, yorulduk hepimiz inşallah umut ettiğimiz gibi çıkar. (DHA)